.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Φασκόμηλο: καλλιέργεια

Φασκόμηλο: καλλιέργεια
Το φασκόμηλο είναι όμορφο, αρωματικό και θεραπευτικό φυτό της ελληνικής υπαίθρου. Μπορούμε και να το καλλιεργήσουμε

Χαρακτηριστικά
Το φασκόμηλο ( Salvia officinalis ) ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, Χειλανθή και στο γένος Salvia. Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος των εύκρατων θερμών περιοχών, με ύψος έως 80 εκατοστά με βλαστό πολύκλαδο, τετραγωνικό, χνουδωτό. Ανθίζει την άνοιξη, Απρίλιο – Ιούνιο ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.
Είδη φασκόμηλου
Υπάρχουν πολλά είδη φασκόμηλου, αλλά τα πιο εμπορικά είναι η Salvia fruticosa (Kυπριακή), η Salvia officinalis και Salvia triloba.

Έδαφος
Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμά όμως τα μέσης σύστασης, ασβεστούχα με καλή αποστράγγιση. Ιδανικό pH θεωρείται μεταξύ 6,2 έως 6,4. Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα πολύ αμμώδη και τα βαριά συνεκτικά που συγκρατούν υγρασία. Ευδοκιμεί τόσο σε θερμές, όσο και σε ψυχρές περιοχές. Η αντοχή του στο κρύο είναι μεγάλη αφού αντέχει μέχρι –25° C.

Σπορά
Η φασκομηλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ορισμένες φορές όμως ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα και παραφυάδες.
Η καλύτερη εποχή σποράς της φασκομηλιάς είναι το φθινόπωρο, όμως μπορεί να γίνει και την άνοιξη. Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 80-100 cm και επί των γραμμών 50-60 cm, περίπου δηλαδή, 1700-2000 φυτά το στρέμμα.
Συγκομιδή
Η φασκομηλιά ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ανάλογα με το υψόμετρο που βρίσκεται η καλλιέργεια. Η διάρκεια ζωής μιας καλλιέργειας φασκόμηλου ανέρχεται στα 13-15 χρόνια όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και γίνονται οι σωστές περιποιήσεις.
Η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι όταν το φυτό είναι λίγο πριν την άνθηση. Στις νότιες περιοχές η συλλογή αρχίζει από τον Απρίλιο, στις δε ορεινές κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Στις καλλιέργειες του φασκόμηλου, τον πρώτο χρόνο γίνεται μόνο μια συλλογή, ενώ από το δεύτερο έτος και μετά γίνονται 2-3 συλλογές. Η πρώτη συλλογή γίνεται τον Απρίλιο, η δεύτερη Ιούλιο και η τρίτη το Σεπτέμβριο. Κατά τη συλλογή αφαιρούνται οι βλαστοί λίγο πιο πάνω από τη διασταύρωση των πρώτων βλαστών.
Χρήσεις και Ιδιότητες
Χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, σπασμολυτικές και στυπτικές ιδιότητές του.
Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση αυτή αρχίζει δύο ώρες μετά την πρόσληψη του τσαγιού και μπορεί να κρατήσει ορισμένες μέρες.
Άλλες ιδιότητες του φασκόμηλου είναι: τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφυσητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ευστόμαχο, υπερτασικό για ορισμένα είδη, όπως η σπατζιά Salvia officinalis και αντιβηχικό.
Τα φύλλα και οι ανθοί (φρέσκοι ή ξηροί) χρησιμοποιούνται ως τσάι, το δε αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία και στον αρωματισμό διαφόρων τροφίμων, κονσερβών και σαλτσών
 Πηγή> agrotikistegi.gr

4 σχόλια:

  1. καλησπέρα..για να γίνει η τυποποίηση πρέπει το μάζεμα να γίνει από καλλιέργεια ή μπορεί κάποιος να μαζέψει και αγριο φασκόμηλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Συλλογή άγριων βοτάνων για εμπορική χρήση,περιορίζεται με απαγόρευση απο την νομοθεσία.

      Διαγραφή
    2. Και εγώ έτσι ήξερα αλλα σε κάποιες συσκευασίες φασκόμηλο για παράδειγμα αναγράφετε τόπος μαζεματος κάποια βουνά της Ελλάδος με το χέρι ..αυτοι τι κάνουν

      Διαγραφή
    3. Επιτρέπεται η συλλογή βοτάνων και αρωματικών φυτών για εμπορική χρήση μόνο μετά από έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Δασών, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως από τον ενδιαφερόμενο και στην οποία θα καθορίζονται επακριβώς η ποσότητα, η περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.

      Διαγραφή