.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Ανάρπαστες έχουν γίνει πλέον οι φιστικιές

Ανάρπαστες έχουν γίνει πλέον οι φιστικιές

Κρόκου Μαρία| Agronews.gr

Σε «λίστα αναµονής» βρίσκονται οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να φυτέψουν φιστικιές, καθώς παρατηρείται έλλειψη δενδρυλλίων πανελλαδικά, µε την παραγωγή τους να µην µπορεί να καλύψει τη ζήτηση, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. Σημειωτέον ότι η τάση αυτή εµφανίζεται την τελευταία διετία-τριετία.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να φυτεύσουν φιστικιές και δε βρίσκουν», λέει χαρακτηριστικά ο Μάκης Μπούργος, µέλος του ∆.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισµού Φυστικοπαραγωγών Μάκρης. Ο λόγος έγκειται στην παγκόσµια ζήτηση που έχει το ελληνικό κελυφωτό φιστίκι -ειδικά απ’ την Ιταλία- και στην υψηλή τιµή του τα τελευταία χρόνια.
Ιδιαίτερα «πέρυσι το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο από Ιταλούς εµπόρους, οι οποίοι έψαχναν για κλειστό φιστίκι», επισηµαίνει ο παραγωγός από το Κιλελέρ, Γιώργος Καϊσούδης. Για παράδειγµα στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια παραγωγοί βαµβακιού έχουν «µπει» στην καλλιέργεια της φιστικιάς, ενώ στη Φθιώτιδα ξεπατώνουν τις ελιές και βάζουν φιστικιές, υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Χονδρόπουλος Γιάννης, φωτό κάτω αριστερά. Επίσης, πλέον το φιστίκι είναι το δεύτερο πιο δυναµικό προϊόν στη Μεσσηνία µετά την ανοιξιάτικη πατάτα. Το ενδιαφέρον απ’ το εξωτερικό ξεκίνησε µε την έναρξη της οικονοµικής κρίσης στην Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσµα να µην µπορεί να απορροφηθεί το φιστίκι από την ελληνική αγορά και να αναγκαστούν οι Έλληνες έµποροι και οι Συνεταιρισµοί να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
«Από τη στιγµή που ανοίξαµε την πόρτα της ιταλικής αγοράς, όπου το φιστίκι χρησιµοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική, γίνεται ανάρπαστο λόγω της πράσινης ψίχας του, η οποία προσοµοιάζει στο ιταλικό», σηµειώνει ο κ. Μπούργος. Αντιθέτως, η ψίχα του αµερικάνικου έχει κίτρινο-καφέ χρώµα.
Όσον αφορά τις τιµές, πέρυσι στην αρχή της εµπορικής σεζόν, ο Συνεταιρισµός Μώλου πούλαγε έναντι 8,50 ευρώ το κιλό και τον Μάιο  8,70 (για τους ανοιχτούς καρπούς), µε τους παραγωγούς-µέλη του να λαµβάνουν 7,80-7,82 ευρώ το κιλό, ενώ η αντίστοιχη τιµή παραγωγού για τους κλειστούς καρπούς ήταν γύρω στα 6,30 ευρώ το κιλό.
Φέτος δεν έχουν διαµορφωθεί ακόµα οι τιµές, καθώς εδώ και λίγες µέρες έχει ξεκινήσει η συγκοµιδή. «Οι φετινές τιµές θα πρέπει να ξεκινήσουν τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι δεδοµένου ότι η Συρία έχει βγει εκτός αγοράς λόγω του πολέµου και µόνο το Ιράν έχει παραγωγή, που όµως υπολείπεται σε ποιότητα απ’ την ελληνική», αναφέρει ο κ. Χονδρόπουλος συµπληρώνοντας ότι όσο περισσότερα µέλη έχει ο Συνεταιρισµός τόσο µεγαλύτερη είναι η διαπραγµατευτική ικανότητά του και η δυνατότητα διεκδίκησης όσο το δυνατόν υψηλότερων τιµών.
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος κατά κοινή οµολογία των φιστικοπαραγωγών, είναι αρκετά µεγάλο το ποσοστό ανοιχτού φιστικιού ανά δέντρο, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες την άνοιξη συνέβαλαν στη σωστή γονιµοποίηση.
Γλυκιά γεύση
Στα 8,5 ευρώ το κιλό (για τους ανοιχτούς καρπούς) και στα 6,5 για τους κλειστούς είναι η τιµή πώλησης, που διεκδικούν οι Συνεταιρισµοί Μώλου, Μάκρης και Στεφανοβικείου για τα φιστίκια της φετινής σοδειάς. «Το ελληνικό φιστίκι έχει λιπαρά 49% (ακόρεστα και κορεσµένα), ενώ το αµερικάνικο περίπου 18%», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Γιάννης Χονδρόπουλος. Εξ ου και η γλυκιά γεύση του ελληνικού φιστικιού. Μάλιστα, λόγω της ποιότητάς του βαίνει αυξανόµενο το ενδιαφέρον απ’ το εξωτερικό.
Θέλει πολλά χρόνια να δώσει παραγωγή
Τουλάχιστον 12-13 χρόνια χρειάζονται για να βγάλει η καλλιέργεια της φιστικιάς αξιόλογα κέρδη, επισηµαίνει ο Μάκης Μπούργος από τον Συνεταιρισµό Φυστικοπαραγωγών Μάκρης. Σύµφωνα µε τον φιστικοπαραγωγό Γιώργο Καϊσούδη, το χρονικό διάστηµα, κατά το οποίο η καλλιέργεια δίνει παραγωγή από τις φυτεύσεις ποικίλει ανάλογα µε την ποικιλία, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 χρόνια.
Η συγκοµιδή έχει αρχίσει σε όλη την Ελλάδα (Λαµία, Λάρισα, Βόλος), λίγο αργότερα από µία κανονική χρονιά λόγω των χαµηλών θερµοκρασιών και των βροχών τον Ιούνιο και αναµένεται να ολοκληρωθεί στα µέσα Σεπτεµβρίου. Οι βροχοπτώσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι επιβάρυναν την καλλιέργεια, ενώ το χαλάζι που σηµειώθηκε στα µέσα Ιουλίου στην περιοχή της Μάκρης είχε ως αποτέλεσµα να τραυµατιστούν οι καρποί.
Ως εκ τούτου, η φετινή παραγωγή φιστικιού αναµένεται µειωµένη σε σχέση µε πέρυσι, µε κάποιες περιοχές στη Λάρισα να ανέρχεται στο 50% εξαιτίας της ισχυρής βροχής σε συνδυασµό µε τον δυνατό αέρα, που σηµειώθηκαν την προηγούµενη Κυριακή.
Ο αέρας αποτελεί βασικό εχθρό της καλλιέργειας, καθώς έχει ως αποτέλεσµα να πέφτουν κάτω οι ώριµοι καρποί. Γενικά, «το φιστίκι ευδοκιµεί σε ξηροθερµικές περιοχές, όπως η Αττική και όχι για παράδειγµα σε ορεινές», επισηµαίνουν οι παραγωγοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου