.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Οι βροχές του Σεπτέμβρη ανοίγουν πληγές στο αμπέλι για την επόμενη χρονιά


Δούσκα Ελένη| AGRONEWS.GR
Πρόβληµα παραγωγικότητας θα αντιµετωπίσουν και την επόµενη χρονιά τα αµπέλια της Κρήτης που επλήγησαν φέτος από την θερινή κακοκαιρία, σύµφωνα µε το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.
«Η εξασθένηση της βλάστησης και κυρίως η πρόωρη αποφύλλωση των αµπελιών λόγω της φετινής έντονης παρουσίας του περονόσπορου και του ωίδιου θα επηρεάσουν την παραγωγή της επόµενης χρονιάς» επισηµαίνει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί συστήνουν ανά ασθένεια, τα εξής:
Ευδεµίδα: Μια νέα γενιά του εντόµου της ευδεµίδας ξεκίνησε το πρώτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου. Στα σταφύλια για επιτραπέζια χρήση που θα τρυγηθούν όψιµα πρέπει να γίνει ψεκασµός 17-18 Σεπτεµβρίου.

Να προτιµηθούν σκευάσµατα µε µικρή υπολειµµατική διάρκεια και να τηρηθούν οι ηµέρες αναµονής πριν τη συγκοµιδή.

Περονόσπορος (Plasmopara viticola): Η εξασθένηση της βλάστησης και κυρίως η πρόωρη αποφύλλωση των αµπελιών λόγω της φετινής έντονης παρουσίας του περονόσπορου και του ωίδοου θα επηρεάσουν την παραγωγή της επόµενης χρονιάς.

Ωίδιο (Erysiphe necator): Για την προστασία του φυλλώµατος από όψιµες προσβολές συνιστάται συνδυασµένη αντιµετώπιση µετά τον τρύγο και µε τις πρώτες βροχές, µε χαλκούχα σκευάσµατα και βρέξιµο θείο.

Ίσκα: Συµπτώµατα του συµπλόκου της ίσκας παρατηρούνται κάθε χρόνο σε  πολλά αµπέλια. Την περίοδο αυτή τα προσβεβληµένα πρέµνα είναι εύκολο  να επισηµανθούν, καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συµπτώµατα όπως:
-Μεταχρωµατισµό φύλλων (χρώµα κεραµιδί και εµφάνιση τριχρωµίας-σύµπτωµα τίγρης).
-Σταδιακή ή απότοµη ξήρανση βλαστών και σταφυλιών.
-Καστανό µεταχρωµατισµό του ξύλου σε τοµή του βραχίονα.

Οι καλλιεργητές καλούνται να κάνουν επισήµανση των άρρωστων πρέµνων αυτή την περίοδο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει χηµική αντιµετώπιση. Σηµειωτέον ότι ο έλεγχος της ασθένειας επιτυγχάνεται µε καλλιεργητικά µέτρα, που εφαρµόζονται κατά τα χειµερινά κλαδέµατα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου