.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Μουσικό διάλειμμα.(Αφιέρωμα σε όλους τους...ρακοσυντήρητους!)




Ενας επίκαιρος σιγανός, σε ήχο της Κρήτης ανατολικό,απο τον  Νίκο Καραβυράκη.


Και του χρόνου.



Χορήγηση άδειας για απόσταξη ρακής

Για τη χορήγηση άδειας για απόσταξη ρακής απαιτείται:
  1. Έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση αιτήματος
  2. Άδεια κατοχής άμβυκα
  3. Αμπελουργικό Μητρώο

Αίτηση

aithsh_ypeythhnh.doc   48.50 KB

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάξε φύραμα για κοτοπουλάκια: Φούλ ανάπτυξη και βάρος πολύ γρήγορα!




Σήμερα θα μάθουμε πως μπορούμε να φτιάξουμε φύραμα για ανάπτυξη κοτόπουλων! Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά ήδη φυραμάτων όμως γνωρίζουμε τι υλικά έχουν μέσα; Όχι δεν γνωρίζουμε. Έτσι σήμερα θα σας πώ κάποια πραγματάκια για να το φτιάξετε στο σπίτι και τα πουλάκια να αναπτύσσονται πολύ γρήγορα.

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω οτι τα φυράματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν πολλά συστατικά καρικινογόνα, ιχθυάλευρα, μεταλλαγμένα και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο! Θυμάμαι ένας έμπορος ζωοτροφών που μου είχε εκμυστηρευτεί οτι ο γνωστός "τραχανάς" (φύραμα) που κυκλοφορεί στο εμπόριο περιέχει πρωτείνες ζωικής προέλευσης. Και καλύτερα να μην το αναλύσω περισσότερο γιατι θα σιχαθείτε τα πουλιά που εκτρέφετε και μετά τρώτε!




Περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια, απο τις ΗΠΑ της οποίας οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμα αναλυθεί. Δηλαδή δεν ξέρουμε κατα πόσο μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό των πουλιών μας. Μαθαίνοντας σιγά σιγά αυτά τα πράγματα προσπάθησα για τα πουλιά που εκτρέφω στο σπίτι να φτιάχνω μόνος μου την τροφή τους! Και σήμερα θα σας τα πω όσο πιο περιεκτικά γίνετε.

Τα μικρά κοτοπουλάκια έχουν ανάγκη απο πρωτείνες - υδατάνθρακες (για κρέας), ασβέστιο (για κόκκαλα), και βιταμίνες για δυνατό ανθεκτικότητα σε ασθένειες και γρήγορη ανάπτυξη. Τους υδατάνθρακες τους συναντάμε στο καλαμποκίσιο αλευρι, τις πρωτείνες στο γάλα αυγό και το ασβέστιο στη μαρμαρόσκονη (κυκλοφορεί στα καταστήματα με ζωοτροφές) , στο τσόφλι του αυγού, στο γάλα κλπ΄.
Ετσι λοιπόν μπορούμε με πολλούς συνδιασμούς να φτιάξουμε την δική μας τροφή εύκολα. Θέλω να τονίσω πως οι πρώτες 40 ημέρες της ζωής ενός κοτόπουλου ειναι πολύ σημαντικές και πρέπει να τρώει τροφή πλούσια σε πρωτείνες ασβέσιο και γενικά να είναι θερμιδικά πλήρες.

Μια καλή τροφή που μπορούμε ερασιτεχνικά να φτιάξουμε στο σπίτι είναι η εξής:

1 κιλό καλαμποκάλευρο (ειναι φθηνό και διατίθεται σε καταστήματα με ζωοτροφές)
1/4 κιλού γάλα σε σκόνη για πουλιά
1/4 κιλού αλεύρι σιταρι
1 κουταλιά μαρμαρόσκονη,
1 κουταλιά κοφτή αλάτι ψιλό

Το μεγάλο μυστικό όμως για τρελή ανάπτυξη είναι να προσθέσουμε και λίγο λαδάκι! Ελαιόλαδο η ηλιέλαιο ακόμη και αυτό που περισσεύει από το τηγάνι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες δίνει απίστευτη δύναμη στα κοτοπουλάκια. Ουσιαστικά μετατρέπει το φύραμα σε ένα υπερπλήρες μίγμα που πουθενά στο εμπόριο δεν πρόκειται να βρείτε.

Αρκεί λοιπόν 1 φλιτζανάκι λάδι στις αναλογίες που αναφέραμε παραπάνω!

Επίσης αξίζει να σας αναφέρω πως αν προσθέσετε και λίγο αυγό διεγείρει τον οραγανισμό σε ανάπτυξη πάρα πολύ. Αλλά σίγουρα είναι ασύμφορο κάτι τέτοιο, το αναφέρω όμως σε περίπτωση που κάποιος θέλει να το δοκιμάσει.

Και Τέλος. Παρασκευάζοντας την δική σας τροφη ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ TA ΤΑΙΖΕΤΕ!

Βρείτε περισσότερα άρθρα για κότες στο http://ellinikeskotes.blogspot.gr/

ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ





Αν επιθυμείτε ικανοποιητική παραγωγή αυγών από τις κότες σας το χειμώνα μελετήστε το φυλλάδιο αυτό και τηρήστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτάσεις μας. Για να το πετύχετε εκτός από ένα καλό κοτέτσι και πλήρη και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να εξασφαλίζονται στις κότες όλες εκείνες οι συνθήκες που αφορούν κυρίως το περιβάλλον όπου ζουν και να τηρείτε καθημερινό πρόγραμμα φροντίδας και περιποίησης .

Παράγοντες που επηρεάζουν την ωοτοκία κατά τον χειμωνα




ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
- Η θερμοκρασία περιβάλλοντος του κοτετσιού επηρεάζει άμεσα την ωοτοκία την κατανάλωση ζωοτροφής και την υγεία των ορνίθων.
- Η θερμοκρασία περιβάλλοντος που εξασφαλίζει την υψηλότερη ωοτοκία είναι 13 ° C,μετρούμενη στο επίπεδο των πτηνών ( 40-50 cm από το δάπεδο )
- Σε θερμοκρασίες μεταξύ 14-18 ° C ή 19-22 · η ωοτοκία είναι επίσης υψηλή, και μάλιστα συνδυάζεται με μέτρια έως χαμηλή κατανάλωση ζωοτροφών. (150 έως 160 g ζωοτροφή για την παραγωγή κάθε αυγού).
- Σε θερμοκρασίες μεταξύ 10-12 ° C αλλά και χαμηλότερες κοντά στους 8 ° C μπορούμε να έχουμε ακόμα ικανοποιητική ωοτοκία , εάν το περιβάλλον στο κοτέτσι δεν είναι πολύ υγρό.
Κάτω από τους 8 ° C περί η ωοτοκία αρχίζει να μειώνεται αισθητά με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης της τροφής που χρειάζεται για να παραχθεί κάθε αυγό.
-Σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες ( 2-3 ° C και πιο κάτω ) η ωοτοκία είναι τόσο χαμηλή που παίρνετε ένα αυγό την εβδομάδα από κάθε κότα κατά μέσον όρο. Η απαιτούμενη ποσότητα ζωοτροφής για την παραγωγή κάθε αυγού υπο αυτές τις συνθήκες ανέρχεται στα 800 g.


ΥΓΡΑΣΙΑ
Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του κοτετσιού όπως και η συμπύκνωσή της στην στέγη είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τον χειμώνα και έχει δυσμενέστατο αντίκτυπο στην ωοτοκία και την υγεία των πουλερικών.

Το παραπάνω φαινόμενο διορθώνεται με την πιθανή ήπια θέρμανση του κοτετσιού για αποφυγή του παγετού μέσα στο κοτέτσι , και τον ταυτόχρονο εξαερισμό, αποφεύγοντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε πηγή υγρασίας ( ακατάλληλη ύδρευση, συμπύκνωση του νερού σε τοίχους ή οροφές, κλπ..) Καθώς και από τη διατήρηση στεγνής στρωμνής.

Η κακή ποιότητα του αέρα μέσα στο κοτέτσι επηρεάζει δυσμενώς την υγεία των πουλιών. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι ο αέρας μέσα στο κοτέτσι να είναι σχεδόν τόσο καθαρός όσο ο αέρας στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον ο αέρας που αναπνέουν οι κότες μέσα στο κλειστό κοτέτσι μπορεί να μολυνθεί από βλαβερά αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή των πουλιών και την αμμωνία η οποία προέρχεται από την κουτσουλιά.
Η ανανέωση του αέρα επιτυγχάνεται με εξαερισμό . ( με το άνοιγμα των παραθύρων, κατά περίσταση ή με τεχνητό αερισμό με την βοήθεια ανεμιστήρων ή με φουγάρα εξαερισμού ).


ΦΩΣ
Όταν οι πουλάδες φθάσουν τις 16 εβδομάδες της ζωής τους πρέπει να παρέχεται όπως και στις ενήλικες όρνιθες σταθερή διάρκεια φωτός για να σιγουρευτεί η καλή ωοτοκία. Όταν η διάρκεια του ημερήσιου φωτός μειώνεται μετά το Οκτώβριο – Νοέμβριο δεν ξεκινούν ποτέ να κανονικά την ωοτοκία και οι ενήλικες όρνιθες παύουν να γεννούν.

Οι κότες χρειάζονται κατ΄ελάχιστον 14 ώρες την ημέρα, ιδανικά 16-17 ώρες φωτός (φυσικό + Τεχνητό φως) την ημέρα

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω πρέπει, κατά τους χειμερινούς μήνες, να πάρετε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που θα δώσουν στα πουλιά την ευκαιρία να παράγουν κατά το δυνατόν περισσότερα αυγά .

v -Πρώτα-πρώτα θα πρέπει εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του κοτετσιού δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 10-12 ° C ( πιθανή χρήση μονωτικών παραθύρων, κλείσιμο θυρών και ανοιγμάτων πρόσβασης του κοπαδιού στην αυλή και κλείσιμο ρωγμών και ανοιγμάτων έτσι ώστε να μην υπάρχουν απώλειες στην θερμότητα που παράγεται από τα πουλιά.

v -Για εξαερισμό αφήστε μόνο ένα παράθυρο αφήνοντας και πάλι μόνο το ένα μάτι του ανοικτό και αυτό όταν χρειάζεται. Φροντίστε κατά τον ψυχρό καιρό η κυκλοφορία του αέρα να είναι μειωμένη κατά το 1/2 έως και 1/3 του κανονικού .
v -Ρυθμίστε το πρόγραμμα φωτισμού ώστε το σύνολο φυσικού και τεχνητού φωτισμού να είναι τουλάχιστο 16 και έως 17 ώρες την ημέρα.

v Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει στο κοτέτσι πάντα και πριν το ξημέρωμα να ανάβουν τα φώτα έντασης όπως περιγράφεται παρακάτω σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

v -Η ένταση του φωτός μέσα στο κοτέτσι των ωοτόκων ορνίθων πρέπει να είναι όση δίνει ένας Λαμπτήρας πυρακτώσεως 100 w(παλαιού τύπου) για κάθε 20 m² δαπέδου. Χρησιμοποιώντας όμως τους καινούργιους λαμπτήρες οικονομίας αυτό επιτυγχάνεται με χρησιμοποίηση ενός λαμπτήρα οικονομίας των 20 Watts για κάθε 20 m² δαπέδου.

v Δεκέμβριος 5 ώρες πριν την ανατολή

v Ιανουάριος 4 ώρες πριν την ανατολή

v Φεβρουάριος 3 ώρες πριν την ανατολή

v Μάρτιος 2 ώρες πριν την ανατολή

v Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος 1 ώρα πριν την ανατολή

v Αντικαταστήστε την υγρή στρωμνή καθημερινά με ξηρό και φρέσκο άχυρο η προτιμότερο με πριονίδι κάθε φορά που αρχίζει να σχηματίζεται στο πάνω μέρος της λασπώδες κέλυφος

v Πολλές φορές η υπερβολική υγρασία είναι αποτέλεσμα διαρροών στις ποτίστρες, ελέγξτε τις σωληνώσεις νερού και την ρύθμιση των ποτιστρών.
v Κατά τον πολύ ψυχρό καιρό , αλλάζετε το νερό καθημερινά με ζεστό νερό (50-60 ° C).

v Κατά τον πολύ ψυχρό καιρό δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να επιτρέπετε στα πουλιά να κυκλοφορούν έξω στο χιόνι την λάσπη και τα παγωμένα νερά.

v Εξασφάλιστε ότι η πυκνότητα των πτηνών ανα τετραγωνικό μέτρο είναι η ορθή, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν ζεστό καταφύγιο χωρίς τον κίνδυνο συγκέντρωσης μέσα στο κοτέτσι υπερβολικών ποσοτήτων επιβλαβών αερίων ή υγρασίας. Πυκνότητα σταυλισμού δηλαδή που δεν υπερβαίνει τις 4-5 κότες / m² δαπέδου.

v Προσεγμένη διατροφή των πτηνών, είτε με χρήση σύνθετων ζωοτροφών, είτε με αλεσμένο μείγμα σιτηρών που βελτιώνεται εάν δοθεί μαζί με σογιάλευρο , μηδικάλευρο, αλλά και κάποια πηγή ασβεστίου ( όπως μαρμαρόσκονη & φωσφορικό διασβέστιο ζωοτροφών ή στρειδάλευρο )

v Το μάζεμα των αυγών θα πρέπει να γίνεται 2 φορές την ημέρα με ήρεμο τρόπο και χωρίς να αναστατώνουμε τα πουλιά στις 10-11 η ώρα το πρωί και ξανά κοντά στις 2 το μεσημέρι. Η συντήρηση των αυγών που προορίζονται για κατανάλωση μπορεί να γίνει είτε στο ψυγείο είτε σε δροσερό δωμάτιο (αλλά όχι κάτω από 6-8 ° C), κατά προτίμηση σε αυγοθήκες από χαρτόνι.

Αν τηρηθούν οι παραπάνω συνθήκες, οι υγιείς πουλάδες που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 20-24 εβδομάδων και οι ενήλικες ωοτόκες κότες , έχουν μέση απόδοση 5 αυγά / εβδομάδα και συνολικά 130 αυγά από κάθε όρνιθα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που μεσολαβεί μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου.


Μέτρα αποφυγής γέννησης αυγών στη στρωμνή
1. Σκοτεινές, ήσυχες, σωστά κατασκευασμένες φωλιές
2. Λαμβάνεται μέριμνα για την μη ύπαρξη σκοτεινών σημείων στο θάλαμο όπου μπορεί να ωοτοκήσουν οι όρνιθες
3. Ενθαρρύνουμε την κίνηση των ορνίθων περπατώντας ήρεμα μέσα στο θάλαμο, τις πρώτες μέρες μετά τη μεταφορά
4. Ύπαρξη χρονικού διαστήματος τις «πρωινές» ώρες, που οι όρνιθες ωοτοκούν, χωρίς τροφή στις ταΐστρες

Πηγή eagrotia.blogspot.gr

Φτιάχνω Κοτέτσι για κότες: Πατέντα επανάσταση για τρελές παραγωγές και νόστιμο κρέας!(video)

Αυτός ο άνθρωπος έκανε κάτι που δεν φαντάζεστε. Η πατέντα αυτή ειναι πραγματικά μια σκέτη ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Οπως δηλώνει και ο ίδιος βελτιώνει σημαντικά την παραγωγή αυγών οπως επίσης και την ποιότητα του κρέατος. Τα αυγά είναι πιο νόστιμα ενώ το κρέας ζωντανό κόκκινο που θυμίζει "μοσχάρι". Αυτό συμβαίνει επειδή οι κότες βοσκάνε σαν να είναι ελευθέρες και έχουν πρόσβαση σε πεντακάθαρο τρεχούμενο νερό. Δείτε το βίντεο είναι πραγματικά τέλειο και θα το ζηλέψετε...



Πηγή>http://ellinikeskotes.blogspot.gr/

Πως ξεχωρίζουμε τα αρσενικά απο τα θηλυκά κοτοπουλάκια; Τελικά είναι πολύ εύκολο!





 Ένα μεγάλο ερώτημα για όλους όσους εκτρέφουν κοτόπουλα είναι αν μπορούν να μάθουν τι φύλο είναι τα κοτόπουλα απο την πρώτη κιόλας ημέρα της γέννησης τους. Είναι ευρέως διαδεδομένο απο τους παππούδες μας και απο τις γιαγιάδες μας ότι αυτό μπορεί να το μάθει κάποιος όταν τα κοτόπουλα μεγαλώσουν αρκετά και αρχίσει να φαίνεται ξεκάθαρα το λειρί στα κοκοράκια.

Σήμερα εμείς θα σας δείξουμε έναν τρόπο για να μάθετε το φύλο τους 1-3 ημέρες αφού εκκολαφθούν από το αυγό τους. Όπως γνωρίζετε η φτερούγα στα κοτόπουλα αποτελείτε απο δύο μέρη, το εξωτερικό μέρος και το εσωτερικό μέρος. Αυτά τα δύο μέρη κουμπώνουν και η φτερούγα κλείνει.

 Όταν ένα κοτόπουλο είναι ΘΥΛΗΚΟ η φτερούγα στην άκρη έχει μακρύτερα φτεράκια απο το εσωτερικό μέρος. Στην φωτογραφία παρακάτω μπορούμε να δούμε πως τα φτεράκια έχουν αναπτυχθεί περισσότερο ενώ μέσα είναι πιο μικρά.

Στα ΚΟΚΟΡΑΚΙΑ η φτερούγα είναι ίση σε όλο της το μήκος και καθώς περνάνε οι μέρες αναπτύσσετε περισσότερο το λειρί τους και τα πόδια τους είναι ψηλότερα απο τα αντίστοιχα των θυληκών.


Θυληκό κοτοπουλάκι. Η φτερούγα είναι μεγαλύτερη στο εξωτερικό μέρος!




Αρσενικό κοτοπουλάκι. Η φτερούγα είναι ίση σε όλο της το μήκος!





Όταν τα κοτοπουλάκια μεγαλώσουν δηλαδή περάσουν τον πρώτο μήνα ζωής ξεχωρίζονται και πάλι πολύ εύκολα. Οι κοτούλες έχουν μεγαλύτερες φτερούγες (που καλύπτουν σε μήκος όλο το σώμα) και έχουν και μεγάλη ουρίτσα.

Σε αντίθεση τα κοκοράκια έχουν μικρότερες φτερούγες (συνήθως δεν φτάνουν μέχρι την ουρά), η ουρίτσα είναι πολύ μικρή και κοντή και τα πόδια τους πιο χοντρά και ψηλά. Επίσης το λειρί είναι μεγαλύτερο σε μέγεθός.

Αν παρατηρήσετε τις φωτογραφίες θα δείτε και άλλες διαφορές στο σώμα αλλά και το φτέρωμα τους.


Θηλυκό κοτοπουλάκι ενός μηνών






Αρσενικό κοτοπουλάκι ενός μηνών







*Με τους παραπάνω τρόπους θα μπορείτε εύκολα να ξεχωρίζετε τις κοτούλες απο τα κοκοράκια όχι όμως πάντως διότι μερικές ράτσες έχουν ιδιομορφίες.

Φυτό που υπάρχει σε χιλιάδες σπίτια προκαλεί τοξική δηλητηρίαση

Το φυτό που βλέπετε στην φωτογραφία σίγουρα το έχετε δει σε κάποια γλάστρα στο σπίτι ενός γνωστού, ή ακόμα και στο σπίτι σας. Η επιστημονική του ονομασία είναι “Diffenbachia” (Ντιφενμπάχια) και σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι αυτό το φυτό μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο για τους ανθρώπους και ειδικά για τα μικρά παιδιά!
Η Ντιφενμπάχια είναι ένα είδος εσωτερικού φυτού σπίτι με μεγάλα, πολύχρωμα φύλλα. Είναι πολύ τοξικό και η δηλητηρίαση στον άνθρωπο μπορεί να προκύψει αν μασουλήσει κανείς τα φύλλα, ον μίσχο ή και τη ρίζα του φυτού. Γι' αυτό και τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα τους “ό,τι βρουν μπροστά τους”.
 
Δηλητηριώδες συστατικό
 
-Οξαλικό οξύ
-Ασπαραγίνη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αυτό το φυτό)
 
Συμπτώματα τοξικής δηλητηρίασης από Ντιφενμπάχια
 
-Κάψιμο στο στόμα ή στο λαιμό
-Βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού
-Διάρροια
-Πόνος στο μάτι
-Βραχνή φωνή
-Ναυτία ή εμετός
-Πρήξιμο και φλύκταινες στο στόμα ή τη γλώσσα
-Φουσκάλες και οίδημα στο στόμα που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό ώστε να εμποδίζει την κανονική ομιλία, την εισπνοή και την κατάποση.
 
Τι να κάνετε στο σπίτι σε περίπτωση δηλητηρίασης από Ντιφενμπάχια
 
Σκουπίστε το στόμα με ένα κρύο, υγρό πανί. Ξεπλύνετε καλά τα μάτια και το δέρμα του προσώπου, αν αγγίξατε χυμούς από το φυτό και μετά το πρόσωπό σας. Δώστε στον ασθενή να πιει γάλα. Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για περισσότερη καθοδήγηση.
 
Πριν από την κλήση έκτακτης ανάγκης φροντίστε να γνωρίζετε τις ακόλουθες πληροφορίες:
 
-Ηλικία, σωματικό βάρος και γενική κατάσταση του ασθενούς
-Τα μέρη του φυτού που έφαγε
-Το πότε συνέβη αυτό
-Πόση ποσότητα κατάπιε
 
Πρόγνωση
 
Εάν η επαφή με το στόμα του ασθενούς δεν είναι εκτεταμένη, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Για τους ασθενείς που έχουν σοβαρή επαφή με το φυτό, απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης.
 
Πρόληψη
 
Μην αγγίζετε και μην τρώτε ποτέ οποιοδήποτε φυτό με το οποίο δεν είστε εξοικειωμένοι. Να πλένετε καλά τα χέρια σας πάντα μετά από εργασία στον κήπο.
 

Λεφτά να δείς Μιχάλη!!


               ΤΙΜΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ  28/9/2015




Αποτέλεσμα εικόνας για λεφτα φωτογραφιες



ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΑΤΩΤΕΡΗ      ΜΕΣΗΑΝΩΤΕΡΗ
ΑΓΓΟΥΡΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ0,150,260,33
ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΝΩΣΣΟΥ Α0,220,220,24
ΚΕΡΑΤΟ Β0,120,120,12



Λεφτά να δείς Μιχάλη!!

Τιμές για τις πράσινες ελιές ανακοίνωσε ο Α.Σ. Ένωση Αγρινίου

Αποτέλεσμα εικόνας για επιτραπεζιες ελιες φωτο

Η Α.Σ. Ένωση Αγρινίου ανακοίνωσε, στις 28/9/2015, τις τιμές αγοράς πράσινων ελιών εσοδείας 2015/2016. Σύμφωνα με την Ένωση οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
101-110 τεμάχια ανά κιλό στα 1,15 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 1,20 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
111-120 τεμάχια ανά κιλό στα 1,05 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 1,10 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
121-130 τεμάχια ανά κιλό στα 0,95 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 1 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
131-140 τεμάχια ανά κιλό στα 0,90 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,95 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
141-150 τεμάχια ανά κιλό στα 0,85 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,90 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
151-160 τεμάχια ανά κιλό στα 0,80 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,85 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
161-170 τεμάχια ανά κιλό στα 0,75 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,80 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
171-180 τεμάχια ανά κιλό στα 0,70 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,75 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
181-200 τεμάχια ανά κιλό στα 0,70 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,75 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
201-220 τεμάχια ανά κιλό στα 0,58 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,63 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
221-240 τεμάχια ανά κιλό στα 0,58 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,63 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
241-260 τεμάχια ανά κιλό στα 0,48 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,53 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου
261-300 τεμάχια ανά κιλό στα 0,48 ευρώ/κιλό μετρητοίς και στα 0,53 ευρώ/κιλό με προκαταβολή 30% και εξόφληση τέλη Φεβρουαρίου

Για τον ΑΣ Ένωση Αγρινίου

Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς την Ρουμανία


Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου προς την Ρουμανία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει κλαδική μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι για την «Αγορά Ελαιολάδου στη Ρουμανία», ο ελληνικές εξαγωγές προς τη χώρα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, η μελέτη αναφέρει ότι: «με βάση τα στατιστικά στοιχεία των ετών 2013 και 2014, διαπιστώνεται αύξηση των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στη Ρουμανία κατά 18,83%. Συγκεκριμένα, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έφθασαν τα  1.161.032 ευρώ, έναντι 981.071 ευρώ το 2013. Παράλληλα, και κατά το α’ εξάμηνο 2015 παρατηρείται μεγάλη αύξηση  των εξαγωγών μας σε ελαιόλαδο, φθάνοντας τα 852.832 ευρώ, έναντι μόλις 40.536 ευρώ  την αντίστοιχη περίοδο του 2014».
Επιπλέον σημειώνεται ότι η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται στην Ρουμανία κατά 20% ετησίως, παρά το γεγονός ότι κατέχει ακόμη μικρό μερίδιο, ήτοι 10% του συνόλου της κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Αν και οι Ρουμάνοι καταναλωτές, προτιμούν, κατά κανόνα, προϊόντα χαμηλής τιμής, οι πωλήσεις του ελαιολάδου, που θεωρείται ακριβό προϊόν, αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι Ρουμάνοι στρέφονται σταδιακά σε μια προσεγμένη διατροφή.
«Το 2015, η κατανάλωση ελαιολάδου στην Ρουμανία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 200 εκατ. RON  (ήτοι 47,1 εκατ. ευρώ περίπου), σημειώνοντας αύξηση 20% έναντι του 2014 και 33% έναντι του 2013. Αποτελεί την σημαντικότερη αύξηση στην κατηγορία τροφίμων και ειδικότερα στα Λίπη και Έλαια», αναφέρει η μελέτη.
Και προσθέτει: «Γενικότερα, η κατανάλωση προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία  «λίπη και έλαια» υπολογίζεται να ανέλθει το 2015 στα 2,3 δις  RON  (περίπου 522 εκατ. Ευρώ), εκ των οποίων η κατανάλωση ηλιελαίου εκτιμάται να φθάσει τα 1,3 δις RON ( περίπου 296,45 εκατ. Ευρώ), αντιπροσωπεύοντας  σχεδόν  το 60%  της κατανάλωσης φυτικών ελαίων. Τα τελευταία, όμως, έτη (2013-2015) παρουσιάζεται μείωση της κατανάλωσης του εν λόγω προϊόντος, ένεκα της στροφής του Ρουμάνου καταναλωτή προς το ελαιόλαδο, ως συστατικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής».
Πηγή>http://www.agrotypos.gr/

Οι βροχές του Σεπτέμβρη ανοίγουν πληγές στο αμπέλι για την επόμενη χρονιά


Δούσκα Ελένη| AGRONEWS.GR
Πρόβληµα παραγωγικότητας θα αντιµετωπίσουν και την επόµενη χρονιά τα αµπέλια της Κρήτης που επλήγησαν φέτος από την θερινή κακοκαιρία, σύµφωνα µε το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.
«Η εξασθένηση της βλάστησης και κυρίως η πρόωρη αποφύλλωση των αµπελιών λόγω της φετινής έντονης παρουσίας του περονόσπορου και του ωίδιου θα επηρεάσουν την παραγωγή της επόµενης χρονιάς» επισηµαίνει στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί συστήνουν ανά ασθένεια, τα εξής:
Ευδεµίδα: Μια νέα γενιά του εντόµου της ευδεµίδας ξεκίνησε το πρώτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου. Στα σταφύλια για επιτραπέζια χρήση που θα τρυγηθούν όψιµα πρέπει να γίνει ψεκασµός 17-18 Σεπτεµβρίου.

Να προτιµηθούν σκευάσµατα µε µικρή υπολειµµατική διάρκεια και να τηρηθούν οι ηµέρες αναµονής πριν τη συγκοµιδή.

Περονόσπορος (Plasmopara viticola): Η εξασθένηση της βλάστησης και κυρίως η πρόωρη αποφύλλωση των αµπελιών λόγω της φετινής έντονης παρουσίας του περονόσπορου και του ωίδοου θα επηρεάσουν την παραγωγή της επόµενης χρονιάς.

Ωίδιο (Erysiphe necator): Για την προστασία του φυλλώµατος από όψιµες προσβολές συνιστάται συνδυασµένη αντιµετώπιση µετά τον τρύγο και µε τις πρώτες βροχές, µε χαλκούχα σκευάσµατα και βρέξιµο θείο.

Ίσκα: Συµπτώµατα του συµπλόκου της ίσκας παρατηρούνται κάθε χρόνο σε  πολλά αµπέλια. Την περίοδο αυτή τα προσβεβληµένα πρέµνα είναι εύκολο  να επισηµανθούν, καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συµπτώµατα όπως:
-Μεταχρωµατισµό φύλλων (χρώµα κεραµιδί και εµφάνιση τριχρωµίας-σύµπτωµα τίγρης).
-Σταδιακή ή απότοµη ξήρανση βλαστών και σταφυλιών.
-Καστανό µεταχρωµατισµό του ξύλου σε τοµή του βραχίονα.

Οι καλλιεργητές καλούνται να κάνουν επισήµανση των άρρωστων πρέµνων αυτή την περίοδο, δεδοµένου ότι δεν υπάρχει χηµική αντιµετώπιση. Σηµειωτέον ότι ο έλεγχος της ασθένειας επιτυγχάνεται µε καλλιεργητικά µέτρα, που εφαρµόζονται κατά τα χειµερινά κλαδέµατα. 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Φτιάξτε βορδιγάλιο πολτό

Φτιάχνω βορδιγάλιο πολτό

Τι είναι ο βορδιγάλιος πολτός
Είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διάφορων παθήσεων των φυτών που οφείλονται σε μύκητες ή σε βακτηρίδια. Φτιάχνεται με διάλυμα θειικού χαλκού (2% γαλαζόπετρας), και σβησμένης ασβέστου που χρησιμοποιείται σαν προληπτικό φάρμακο, για να εμποδίσει την προσβολή των φυτών από διάφορες μυκητολογικές αρρώστιες.

Είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διάφορων παθήσεων των φυτών που οφείλονται σε μύκητες ή σε βακτηρίδια.
Φτιάχνεται με διάλυμα θειικού χαλκού (2% γαλαζόπετρας) και σβησμένης ασβέστου που χρησιμοποιείται σαν προληπτικό φάρμακο, για να εμποδίσει την προσβολή των φυτών από διάφορες μυκητολογικές αρρώστιες.

Ασθένειες που καταπολεμά στα φυτά:
Τον περονόσπορο στο αμπέλι, στην πατάτα και σε άλλα φυτά, τη σκωρίαση και την ανθράκωση στην αχλαδιά, στη μηλιά, την κομμίωση στα εσπεριδοειδή στην αμυγδαλιά και στη βερικοκιά, την σκωρίαση των λαχανικών και τον κυκλοκόνιο της ελιάς.

Το φάρμακο αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά, ή μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο. Η χρήση του βορδιγάλιου πολτού είναι πάρα πολύ εκτεταμένη λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του στις ασθένειες των φυτών. Στους κάμπους και στις αγροτικές περιοχές του τόπου μας ολόκληρες εκτάσεις από οπωροφόρα δέντρα ψεκάζονται κατά την άνοιξη με βορδιγάλιο πολτό.

Παρασκευή βορδιγάλιου πολτού
Το φάρμακο παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών:
Διαλύουμε 2,5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός.
Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένο ασβέστη με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου.
Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια των φυτών που έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Για να κολλάει καλύτερα στα φυτά που ψεκάζουμε, βάζουμε και λίγο σαπούνι 150-200 γραμμάρια ή λίγη ζάχαρη. Μερικές φορές βάζουμε και διάλυμα (κολλοειδές) θειαφιού και έτσι το φάρμακο γίνεται πιο δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περισσότερες ασθένειες των φυτών.Το διάλυμα έχει χρώμα ασπρογάλαζο, όπως περίπου το χρώμα του ουρανού.

<εμ>Χρήση του βορδιγάλιου:
Ο βαρδιγάλιος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά. Ποτέ δεν ψεκάζουμε σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι δηλητήριο και πρέπει να παίρνονται πάντα οι ανάλογες προφυλάξεις.

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

Θειασβέστιο για βιολογικά ψεκάσματα.Πολυφάρμακο οικολογικό για τα φυτά μας.

Φτιάχνω θειασβέστιο
Για το φάρμακο αυτό χρειάζονται:
1 οκά ασβέστη φρέσκο καμένο
8 οκάδες νερό
2 οκάδες θειάφι ψιλοκοσκινισμένο
1 καζάνι 15 οκάδων από λαμαρίνα ή τενεκέ, ποτέ όμως χάλκινη

Παρασκευή του φαρμάκου
Ρίχνουμε στο καζάνι 2-3 οκάδες νερό, τον ασβέστη και με ένα ξύλο ανακατεύουμε καλά.

Όταν ο ασβέστης λιώσει καλά τότε προσθέτουμε και το θειάφι, ανακατεύοντας καλά με το ξύλο, μέχρι ο ασβέστης και το θειάφι γίνουν ένα μίγμα ανοικτό κιτρινωπό.

Αμέσως μετά προσθέτουμε και τις υπόλοιπες 6 οκάδες νερό ανακατεύοντας και μετά τοποθετούμε το καζάνι πάνω στη φωτιά. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το αφήνουμε στη φωτιά τρία τέταρτα της ώρας.

Το υγρό θα αλλάξει εν το μεταξύ χρώματα και από κιτρινωπό που ήταν στην αρχή όταν το βάλαμε πάνω στη φωτιά, όταν το κατεβάσουμε, θα έχει πάρει το βαθύ χρώμα της σοκολάτας.

Επίσης πρέπει όταν το υγρό βράζει να προσθέτουμε το νερό που χάνεται με τον βρασμό.
Με ένα ξύλο λοιπόν σημαδεύουμε το ύψος που φτάνει το νερό όταν βάλαμε το καζάνι στη φωτιά και με το σημάδι συμπληρώνουμε το νερό που χάνεται.

Το θειασβέστιο αυτό διαλύεται μετά σε νερό σε αναλογία μιας οκάς θειασβεστίου σε 8-10 οκάδες νερού και με την διάλυση αυτή ραντίζονται τα δέντρα(αυτό εξαρτάτε από την εποχή, το καλοκαίρι η διάλυση είναι αραιότερη).

Πρέπει το ράντισμα να γίνεται με ψεκαστήρα από λεπτή λαμαρίνα, γιατί το θειασβέστιο προσβάλει τους συνηθισμένους ψεκαστήρες των αμπέλων από χαλκό.

Πηγή: Αι σπουδαιότεραι ασθένειαι των φυτών-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Αύγουστος 1932

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

Γογγύλι,η, γούλα


Φυτεύετε σε σπορείο και φυτρώνει σε 7-10 μέρες. Μεταφυτεύετε στις 4 βδομάδες σε ηλιόλουστο μέρος.
Η καλύτερη εποχή τους για φύτευση είναι το Φθινόπωρο γιατί προτιμούν την δροσιά.
Για την Άνοιξη καλή εποχή μεταφύτεψης είναι ο Μάρτιος.
Μεταφυτέψτε τα φυτάόταν έχουν 3-4 φύλλα.
Το χώμα που θα τα μεταφυτέψετε πρέπει να είναι καλά ποτισμένο, υγρό και μαλακό θα λέγαμε γιατί αλλιώς θα γίνει ξυλώδες ο βολβός.
Εάν θέλετε να έχει διαρκώς λαχανικά θα κάνετε σπορές ανά μήνα.
Μαζέψτε τα μικρά που έχουν πιο ωραία γεύση και είναι τρυφερά περίπου στις 50-70 μέρες



Πως τα μαζεύουμε: Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις ρίζες όπως τα ραδίκια και τα βγάζουμε.

Μην πετάτε τα φύλλα τρώγονται επίσης βραστά. Χρησιμοποιήστε τα τρυφερά φύλλα όπως το σπανάκι. Τα φύλλα μπορούμε να μαζέψουμε κάποια πριν βγάλουμε το βολβό, αλλά δεν αφήνουμε το λαχανικό χωρίς φύλλωμα. Με 3-4 λεπτά βράσιμο ελαιόλαδο και λεμόνι γίνονται καταπληκτικά.

Ο βολβός που μοιάζει με μπαλάκι τέννις τρώγεται και ωμός, και μαγειρεμένος.
Μπορεί να είναι πράσσινος ή μωβ ανάλογα με την ποικιλλία.
Προέρχεται απο διασταύρωση λάχανου και γογγυλιού.
Εχει σάρκα τραγανή και ζουμερή και θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Είναι δημοφιλής στην Ασία.

Είναι μια αξιόπιστη και εύκολη καλλιέργεια που αν την υιοθετήσετε στον κήπο σας δεν θα σας απογοητεύσει. Ο βολβός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο εώς 3 εβδομάδες. Τον χρησιμοποιείτε ωμό σε σαλάτες όπως τα ρεπάνια ή τα αγγούρια.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ
Κόβετε κύβους ή σε στικς το κολχραμπι μαζί με καρότα πιπεριές και κολοκύθι
Σωτάρετε με λίγο λαδάκι  φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη ή θυμάρι ή ματζουράνα) και προεραιτικά σκόρδο, προσθέτετε μια κουταλιά μπαλσάμικο, αφήνετε 2-3 λεπτά να αχνιστούν και έχετε μια φρέσκα υγεινή σαλάτα.

Μπορείτε να τα βάλετε σε γάστρα με λίγο νερό στο φούρνο ολόκληρα και να τα ψήσετε μια ώρα.
Σερβίρετε με φρέσκο βούτυρο και λεμόνι αφού τα καθαρίσετε, συνοδεύετε μια ντρέσιγκ γιαουρτιού.

Μπορείτε ακόμα να τα κάνετε τουρσί μαζί με σέλινο και καρότο.
Πηγή>http://sporosbank.blogspot.gr/

ΑΡΑΧΙΔΑ.(Φυστίκι αράπικο).Καλλιέργεια και σπόρος.



Περιγραφή
Η αραχίδα είναι ποώδες μονοετές ή διετές φυτό της οικογένειας των Κυαμοειδών (Fabaceae). Το γένος Αραχίς (επιστ. ονομ. Arachis) περιλαμβάνει εννέα συνολικά είδη, με αντιπροσωπευτικότερο την αραχίδα την υπόγειο ή κοινά αράπικο φιστίκι (στην Κύπρο λέγεται φουστουκούδι).
Έχει όρθιο ή έρποντα βλαστό και εναλλασσόμενα φύλλα, σύνθετα, που έχουν δύο ζεύγη φυλλαρίων. Τα άνθη είναι κίτρινα με κόκκινες ραβδώσεις. Ο καρπός είναι λοβός ή χέδρωπας. Πολλαπλασιάζεται με σπέρματα και ευδοκιμεί σε θερμά κλίματα.Το παράξενο στα φυτά αυτά είναι ότι οι καρποί τους ωριμάζουν μέσα στο έδαφος (φαινόμενο της γεωκαρπίας). Μετά τη γονιμοποίηση των ωαρίων και τον σχηματισμό του καρπού, ο μακρύς ποδίσκος κάμπτεται προς το έδαφος μέσα στο οποίο εισέρχεται τελικά ο καρπός και ωριμάζει. Ο καρπός είναι λοβός αδιάρρηκτος, επιμήκης, κυλινδρόμορφος και περιέχει ένα έως τέσσερα ωοειδή σπέρματα που περιβάλλονται από μια λεπτή κοκκινωπή φλούδα.Η αραχίς η υπόγειος (Arachis hypogaea), είναι το είδος που κύρια καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο και αποδίδει περίπου 17 εκατομμύρια τόνους καρπού ετησίως.

Η σπορά γίνεται τέλη Απριλίου αρχές Μαίου, ενώ η συλλογή  αρχές Οκτώβρη εώς αρχές Νοέμβρη θέλει 200 μέρες για την συγκομοιδή.
Οι σπόροι τοπεθετούνται με σπαρτική μηχανή σε απόσταση 7-10 εκ. Κάθε στρέμμα απαιτεί 10 - 12 κιλά σπόρου. Επίσης, κάθε στρέμμα παράγει περίπου 400 με 500 κιλά φιστικών. Συγκαλιεργείται εύκολα με αμυγδαλιές γεγονός που αυξάνει τη στρεμματική απόδοση των δύο, ενώ δρά ως λίπασμα για τον αμυγδαλεώνα.


Με τη στρεμματική απόδοση να κυμαίνεται μεταξύ 400 - 500 κιλών αράπικου φιστικιού και μια μέση τιμή περίπου στα 3 ευρώ το κιλό, το ακαθάριστο εισόδημα που δίνει αυτή η καλλιέργεια είναι 1200-1500 ευρώ ανά στρέμμα.
Το ενδιαφέρον για ελληνικό αράπικο φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο και σε αυτό βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα και η μέτρια ποιότητά του.
Έδαφος: καλά στραγγισμένο έδαφος
Ph: 5.8 – 6.2, αμμώδη εδάφη, 6 - 7 για αργιλώδη εδάφη
Επανακαλλιέργεια: όχι πάνω από 3 συνεχόμενες χρονιές, εναλλαγή με σιτηρά ή καλαμπόκι: αράπικο - σιτηρά – σιτηρά – αράπικο. Να αποφεύγεται εναλλαγή με καπνά - βαμβάκι.
Λίπασμα: 25 - 30 kg/ στρέμμα 12X15Χ15
Gypsum [calcium (CaSO4) sulphate] την περίοδο της ανθοφορίας περίπου 40 ημέρες μετά την σπορά. Phosphorus, potassium, sulphur, magnesium, (nitrogen μόνο αν χρειάζεται – σπάνια) για PH<6
Σπορά: 1-10 Μαΐου  όταν η θερμοκρασία εδάφους σε βάθος 10 εκ είναι πάνω από 18,3 βαθμούς, με μέτρηση το μεσημέρι για 3 συνεχόμενες ημέρες, και με καλό καιρό για 5 μέρες μετά την σπορά. Με μικρή υγρασία εδάφους. Χωρίς πότισμα.
Σπόρος: 10 kg / στρέμμα,                      Μέγεθος σπόρου: 28-30
Βάθος σπόρου στο χώμα: 5-7 εκ.,        Απόσταση σπόρων σε σειρά: 7-10 εκ.
Απόσταση σειρών: 72 - 75 εκ               Ενσωμάτωση: Ναι (Σουραλάν)
10-15 μέρες μετά την σπορά έχουμε την εμφάνιση του φυτού.
40 ημέρες μετά την σπορά ανθοφορία και αυτογονιμοποίηση.
Συγκομιδή: 180 με 200 μέρες μετά την σπορά. (μόλις το 60-65% (2/3) της ψίχας του αράπικου έχει σκούρο ροζ χρώμα). 45 εκ ύψος φυτού, 90 εκ σε διάμετρο.

Μην πετέτατε τα άχυρα του φυτού, είναι καλή τροφή για τα ζώα με πολλά λευκώματα φρέσκα ή αποξηραμένα.

Κάθε φυτό δίνει περίπου 20-40 καρπούς ανάλογα με το έδαφος και τη λίπανση
Για σπόρους οργανικούς αραχίδας στείλτε μύνημα: zevs2013ltd@yahoo.gr
Προσοχή Minimum παραγγελία 10ευρω

Πως να καλλιέργήσετε κολοκύθι καλαμπόκι και φασολάκια μαζί χωρίς νερό.


 5125355ab7621

Οι ινδιάνοι της Αμερικής συνήθιζαν να καλλιεργούν με επιτυχία μαζί καλαμπόκι, κολοκύθια και φασόλια. Ονόμαζαν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας “οι τρεις αδελφές”, γιατί τα τρία φυτά φρόντιζαν το ένα το άλλο και όλα μαζί αναπτύσσονταν αρμονικά.
Μπορείς κι εσύ να αξιοποιήσεις αυτή τη γνώση και να καλλιεργήσεις μαζί καλαμπόκι, κολοκύθια και φασόλια.
Το καλαμπόκι παρέχει ένα φυσικό υποστύλωμα πάνω στο οποίο μπορεί να αναρριχηθεί το φασόλι. Επωφελούνται ταυτόχρονα από το άζωτο που δεσμεύουν οι ρίζες της φασολιάς.
Οι φασολιές με τη σειρά τους δεσμεύουν άζωτο στις ρίζες τους και βοηθούν το καλαμπόκι στην ανάπτυξή του. Επιπλέον οι φασολιές, βοηθούν στην σταθεροποίηση των καλαμποκιών καθώς αναπτυσσόμενα γύρω από αυτά, προσφέρουν επιπλέον στήριξη.
Οι κολοκυθιές με τα μεγάλα τους φύλλα προσφέρουν σκίαση. Τα μεγάλα φύλλα από τις κολοκυθιές εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να φτάσουν στο χώμα και να εξατμίσουν το νερό. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα φύλλα των κολοκυθιών σταματώντας τις ακτίνες του ήλιου, εμποδίζουν την ανάπτυξη των αγριόχορτων. Έτσι τα αγριόχορτα δεν αναπτύσσονται και δεν ανταγωνίζονται την πρωτεύουσα καλλιέργεια.
Πως να καλλιεργήσεις καλαμπόκι, κολοκύθια και φασόλια μαζί
Επέλεξε να τα φυτέψεις σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος το καλοκαίρι για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες.
Σκάψε καλά και εμπλούτισε (λίπανε) το έδαφος με κοπριά ή/και κομπόστ.
Ακολούθησε τα παρακάτω διαγράμματα για την σπορά.
Τα διαγράμματα παρουσιάζουν μία σπορά σε διάταξη 3,2 x 3,2 μέτρα (τα καλαμπόκια πρέπει να σπέρνονται σε διάταξη παραλληλογράμμου ώστε να μπορούν να γονιμοποιηθούν). Για κάθε κύκλο παρουσιάζεται η διάταξη στην οποία πρέπει να φυτευτούν τα φυτά.
512534cf83222

Εικόνα 1. Διάγραμμα σποράς καλαμποκιού, φασολιών και κολοκυθιών σε περιοχή (περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων) 3,2×3,2 μέτρα.

5124de0daeb12

Εικόνα 2. Λεπτομέρεια σποράς σε κάθε κύκλο.
Υπόμνημα:
ΚΟΛΟΚ, ΚΟΛ = Κολοκυθιά
ΚΑΛ, Κ = Καλαμπόκια
ΦΑΣ, Φ = Φασολιά
Σειρά φύτευσης
Προσοχή! Για την επιτυχία του εγχειρήματος, σημασία έχει η σειρά φύτευσης των σπόρων.
Πρώτα φυτεύουμε τα καλαμπόκια (εικόνες 1 και 2). Σε κάθε θέση φύτευσης βάζουμε 2 με 3 σπόρους. Κρατάμε το φυτό που είναι πιο δυνατό ώστε να έχουμε τελικά ένα φυτό ανά θέση. Σημείωση, πριν φυτέψετε τους σπόρους καλαμποκιού βάλτε τους σε νερό για περίπου 8 ώρες.
Όταν το καλαμπόκι φτάσει σε ύψος τα 10 εκατοστά, τότε είναι η ώρα να φυτέψουμε τα φασόλια και τα κολοκύθια.
Σε κάθε θέση (εικόνες 1 και 2) σπείρετε 2 με 3 σπόρους φασολιάς και κολοκυθιάς. Τελικά θα διατηρήσετε το πιο δυνατό φυτό. Θα πρέπει να αφαιρέσετε τα πιο ασθενή.
Πηγές
1. Bird Clan of E. Central Alabama: The Three Sisters
2. Cornell University Garden Based Learning: Three Sisters Garden- A Legend
kalliergo.gr

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ρέθυμνο: Έδεσαν τα πρόβατα για να τα κλέψουν και τα σκότωσε η κακοκαιρία


Το φως της ημέρας και η αυτοψία στο ποιμνιοστάσιο στο Αμάρι, όπου είχε καταγγελθεί η κτηνώδης σφαγή προβάτων, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, άγνωστος ή άγνωστοι μπήκαν στο ποιμνιοστάσιο με σκοπό την κλοπή προβάτων. Αφού τα έδεσαν,  φόρτωσαν περίπου 40 ζώα σε αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα τα παράτησαν δεμένα για να τα πάρουν επιστρέφοντας.
Η φθινοπωρινή μπόρα άλλαξε τα σχέδιά τους, ωστόσο τα ζώα που παρέμεναν δεμένα και εκτεθειμένα στην ισχυρη βροχόπτωση, έσκασαν και ξεψύχησαν στο σημείο που τα είχαν παρατήσει οι ζωοκλέφτες..
Ο ιδιοκτήτης του ποιμνιοστασίου, μπήκε το βράδυ στο χώρο που φυλάει τα πρόβατα και είδε τα ζώα του πεθαμένα, νομίζοντας ότι κάποιος τα έχει σφάξει. Στη συνέχεια ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές, καταγγέλοντας ότι άγνωστοι ζωοκλέφτες έσφαξαν πρόβατα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν σε εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, η αυτοψία στο σημείο, απέδειξε ότι ο θάνατος των προβάτων δεν επήλθε από σφαγή αλλά από την κακοκαιρία ενώ η υπόθεση παραπέμπει σε ένα ακόμη περιστατικό ζωοκλοπής και όχι πράξη αντεκδίκησης.
Ο δράστης ή οι δράστες αναζητούνται από την αστυνομία που διεξάγει έρευνες για την εξιχνίαση του συμβάντος.
Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

Η ανάπτυξη και ωρίμανση της ντομάτας σε 2 λεπτά(video)


Πώς αναπτύσεται μιά αναριχώμενη φασολιά.


Οι αιτίες των λιμών


E-mailΕκτύπωση
maizeΚάθε φορά που ακούμε ότι ένας ακόμη λιμός ξέσπασε σε κάποια περιοχή του Τρίτου Κόσμου, η πρώτη αιτία που μας έρχεται στο μυαλό είναι η "ξηρασία".
Στην "ξηρασία" αποδίδουν πολλά μέσα ενημέρωσης και την επικείμενη λιμοκτονία στη νοτιότερη Αφρική, ενώ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από την 10η μέχρι τη 13η Ιουνίου, οι ΗΠΑ πρότειναν, ως μόνη σωτηρία για τους φτωχούς επί της γης, την εξάπλωση των καλλιεργειών μεταλλαγμένων τροφίμων, ανθεκτικών (μεταξύ άλλων και) στην ξηρασία.
Η ερμηνεία αυτή αποτελεί φυσικά μια απλούστευση, που συχνά υποκρύπτει άπληστα συμφέροντα. Και στον πλούσιο Βορρά έρχονται συχνά φοβερές φυσικές καταστροφές, συμφορές που καταστρέφουν τη σοδειά ενός ή δύο χρόνων, αλλά δεν προκαλούν λιμούς. Τα τρόφιμα εισάγονται από κάπου αλλού, οι παραγωγοί διεκδικούν κάποιες αποζημιώσεις, και αυτό είναι όλο.
Το πρώτο συμπέρασμα επομένως είναι ότι οι λιμοί δεν οφείλονται στις ξηρασίες, αλλά (όπως περιμέναμε) στη φτώχεια. Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε βέβαια οι αγρότες των φτωχών χωρών διαθέτουν τα κεφάλαια να ξεπεράσουν μια φυσική καταστροφή, αγοράζοντας τρόφιμα και βρίσκοντας τα μέσα να τα μεταφέρουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Ούτε άλλωστε λείπουν τα τρόφιμα ή οι εκτάσεις για καλλιέργεια. Πρόσφατη είναι η εμπειρία στη χώρα μας από τις χωματερές τροφίμων, ενώ είναι γνωστό ότι οι (απέραντες) εκτάσεις που αποδίδονται στην κτηνοτροφία αποδίδουν το ένα δέκατο των πρωτεϊνών που παράγουν εκτάσεις φυτεμένες με φυτικά τρόφιμα.
Από που θα βρεθούν όμως τα απαραίτητα κεφάλαια; Αναγκαστικά από τις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων που ζητά ο πλούσιος Βορράς, όπως τσάι, κακάο, καφέ, βαμβάκι, ζάχαρη, κτηνοτροφές, τροπικά φρούτα, καπνό, ναρκωτικά, δηλαδή αγαθά με μικρή ή αρνητική συμβολή στη διατροφή ενός πληθυσμού.
Για να είναι αποδοτική οικονομικά μια τέτοια καλλιέργεια πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο της φυτείας, δηλαδή της απέραντης μονοκαλλιέργειας, με ιδιοκτήτη συνήθως δυτικοευρωπαίο ή κάποια εταιρεία. Εκεί λοιπόν που κάποτε αραιοί πληθυσμοί γεωργών και κτηνοτρόφων ζούσαν σε αυτάρκεια με ότι παράγει η γη, τώρα ακτήμονες εργάτες δουλεύουν στις φυτείες για (ελάχιστα) χρήματα, με τα οποία αγοράζουν την τροφή τους που έρχεται από μακριά, ακόμη και από τον αναπτυγμένο Βορρά (αλεύρι, ρύζι και φτηνά προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων όπως μαργαρίνη, γάλα σκόνη, γαριδάκια, ζαχαρωτά κλπ).
Όσο υπάρχει δουλειά (και επομένως λεφτά για αγορά τροφής), ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Όταν έρθει η κρίση, λόγω της μείωσης των εξαγωγών ή κάποιας φυσικής καταστροφής, οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά εκατομμύρια, μια και τα όποια μικρά χωράφια τους έχουν τυχόν απομείνει δεν επαρκούν για να θρέψουν όλο τον πληθυσμό (χωράφια τα οποία από την υπερεκμετάλλευση έχουν άλλωστε μείνει γυμνά και άγονα).
CassavaΑυτό το φαύλο μοντέλο "ανάπτυξης" επιβλήθηκε φυσικά δια της βίας, σε εποχές που στα ιστορικά βιβλία περιγράφονται ως "εκπολιτισμός" των ιθαγενών στην Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία. Περιλάμβανε κατάσχεση της γης, σφαγές και κλοπές κοπαδιών, κεφαλικό φόρο σε χρήμα, υποχρεωτικό εκχρηματισμό των ανταλλαγών, στρατόπεδα εργασίας, ακόμη και θρησκευτική προπαγάνδα για τα καλά της (έμμισθης) εργασίας.
Ποτέ όμως δεν τους επιτράπηκε μια αυτοδύναμη ανάπτυξη δυτικού τύπου, πέρα από το μοντέλο: μας πουλάτε φτηνά γεωργικά προϊόντα και πρώτες ύλες και αγοράζετε από εμάς ακριβά βιομηχανικά αγαθά. Έτσι στάθηκε αδύνατη η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών πλούτου, πέρα από τις μονοκαλλιέργειες, καθώς ακόμη και τα πλούσια ορυκτά κοιτάσματα αρπάχτηκαν από πολυεθνικές εταιρείες (οι οποίες και σήμερα δεν διστάζουν να εξοπλίσουν και να χρηματοδοτήσουν μια ομάδα αντικυβερνητικών μισθοφόρων, αν η κυβέρνηση δείξει "σοσιαλιστικές" διαθέσεις).
Τελευταίο παράδειγμα αυτής της στάσης, ο βομβαρδισμός ενός εργοστασίου φαρμάκων στο Σουδάν από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη σθεναρή υπεράσπιση του δικαιώματος της πατέντας από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, τακτική που εμποδίζει τις φτωχές χώρες να παράγουν μόνες τους φτηνά τα φάρμακα που τόσο χρειάζονται.
Στο κλίμα αυτό, οι αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν, στη Σύνοδο Κορυφής, να απελευθερωθούν οι αγορές για να ανταγωνιστούν οι καλλιεργητές των φτωχών χωρών τις επιδοτούμενες καλλιέργειες των πλουσίων. Ζητούν δηλαδή απλά να τηρηθεί ο διεθνής παραγωγικός καταμερισμός που η ίδια η Δύση επέβαλε. Μερικοί τολμηροί, όπως ο Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε, τολμούν να μιλούν ακόμη και για αναδασμό της γης, ρισκάροντας μια διεθνή καταδίκη.
Δεν θα εισακουστούν στο παραμικρό, όσο δεν έχουν κάποιο μέσο για να απειλήσουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από τη Σύνοδο Κορυφής του FAO οι περισσότερες πλούσιες χώρες απουσίασαν, με την εξαίρεση της (διοργανώτριας) Ιταλίας και της Ισπανίας.
Έτσι, η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιδοτεί τα τρόφιμά της τα γεμάτα χημικά, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για μονοπώληση της τεχνογνωσίας των μονοκαλλιεργειών, μέσω (και) των μεταλλαγμένων. Όσο για τις εκατοντάδες τα εκατομμύρια των απελπισμένων ανθρώπων αυτού του κόσμου, ήδη αρχίσαμε να χτίζουμε τα τείχη που θα τους κρατήσουν απέξω.
Εν τούτοις, πολλές περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές οργανώσεις πιστεύουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, και καταγγέλλουν ότι ο μονόπλευρος νεο-φιλελευθερισμός αλλά και ο αυταρχισμός των αναπτυγμένων χωρών, δημιουργούν ένα ασταθές διεθνές σύστημα που δεν μπορεί να διαρκέσει. Προτείνουν να ενισχυθούν οι φτωχές χώρες ώστε να αναπτύξουν πολλές διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες, αντί για την αποκλειστική ενασχόληση με τις εξαγωγές πρώτων υλών, και παράλληλα να τους επιτραπεί κάποιος βαθμός ελέγχου της εθνικής τους οικονομίας, αντί να υποχρεώνονται να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες τους στο συντριπτικό διεθνές εμπόριο.
Ας σημειώσουμε επίσης ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ο καταναλωτής έχει σήμερα τη δυνατότητα να αγοράσει προϊόντα "δίκαιου εμπορίου", που προέρχονται είτε κατευθείαν από τον παραγωγό, είτε από κάποια εταιρεία που έχει αναλάβει την υποχρέωση να αμείβει ικανοποιητικά τους εργάτες της. Πρέπει να θυμόμαστε πως η καταναλωτική μας συμπεριφορά επηρεάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Ο καθένας μπορεί να τηρεί κάποιες απλές αρχές, όπως να καταναλώνει λιγότερο κρέας ή να μην αγοράζει προϊόντα διαβόητων για την απανθρωπιά τους πολυεθνικών όπως Νεστλέ, Μοσάντο (μεταλλαγμένα), Σελλ (πετρελαιοειδή) κλπ.
Ακόμη θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα, χώρα σχετικά πλούσια, και κατεξοχήν αποδέκτης οικονομικών ενισχύσεων, δεν φημίζεται για τη βοήθεια που προσφέρει σε φτωχές χώρες. Τέλος, κάποτε πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η συνεχιζόμενη επιδότηση των βιομηχανικών μονοκαλλιεργειών στην Ελλάδα δεν οδηγεί πουθενά, και ότι η χώρα μας πρέπει να στραφεί προς τις ποιοτικές καλλιέργειες (επώνυμα προϊόντα) και τη βιολογική γεωργία μάλλον, παρά να επιδιώκει να ανταγωνιστεί, υπό την κάλυψη των ενισχύσεων της Ε.Ε., χώρες με πολύ μεγαλύτερες πεδινές εκτάσεις, πολύ φθηνότερα εργατικά χέρια, οι οποίες έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη αυτό το εισόδημα.
Υ.Γ. Διαβάστε ακόμη το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ "Mια παγκόσμια διατροφική κρίση" (16/6), όπου η "κουλτούρα του κρέατος" του αναπτυγμένου κόσμου, αποδεικνύεται ως μία από τις βασικές αιτίες για την πείνα των φτωχών.
Μεταξύ άλλων μαθαίνουμε ότι την περίοδο του μεγάλου λιμού του 1984, καθώς χιλιάδες άτομα πέθαιναν καθημερινά από την πείνα, η Αιθιοπία καλλιεργούσε λιναρόσπορο και ελαιοκράμβη, που εξάγονταν ως ζωοτροφές στη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Tο 80% των παιδιών που υποσιτίζονται ζουν σε χώρες που έχουν πλεόνασμα γεωργικών προϊόντων, το οποίο συχνά αποτελείται από ζωοτροφές (αυτή είναι και μία από τις βασικές απαντήσεις στα φληναφήματα περί μεταλλαγμένων προϊόντων εναντίον της πείνας).
raindance
(χορός της βροχής -πηγή φωτογραφιών: Africa Focus)
Πηγή>http://www.oikologos.gr/