.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ιεραπετρίτικα καλιτσούνια

Αποτέλεσμα εικόνας για καλιτσούνι φωτο


Για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 αυγά


Για τη γέμιση:

  • 1280 γρ μυζήθρα
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 αυγά,
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα ενός λεμονιού

Μαλάσουμε τα παραπάνω υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα καλτσούνια). Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας. (τον δείκτη και τον αντίχειρα, ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.
Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
Όταν τα ξεφουρνίσουμε τα βάζουμε σ ένα σκεύος και από πάνω απλώνουμε φρέσκα νερατζόφυλλα και λεμονόφυλλα. Θα τους δώσουν υπέροχο άρωμα.

Μικρά Μυστικά

Αυτή η συνταγή είναι πολύ παλιά και μου την έχει δώσει μία νοικοκυρά από τις Μάλες ένα χωριό έξω από την Ιεράπετρα. Στην Ιεράπετρα αυτό το υπέροχο γλύκισμα λέγεται καλτσούνι. Σε άλλα μέρη της ανατολικής Κρήτης όπου συνηθίζεται να γίνεται, τα λένε λυχναράκια από το σχήμα τους που θυμίζει παλιό Μινωικό λύχνο. Στη Σητεία τα λένε ανεβατά, γιατί τα κάνουν με ανεβατή ζύμη και μερικές φορές τα κλείνουν σταυρωτά σα φάκελο από πάνω. Κατά τη δική μου άποψη τα Ιεραπετρίτικα  είναι τα καλύτερα. Μεγάλη σημασία σε αυτό το γλυκό έχει η ποιότητα των υλικών και ειδικά της μυζήθρας.
Ένα άλλο μυστικό που κάνει τη διαφορά, είναι να καλύψουμε τα καλτσούνια μας με τα φρέσκα νερατζόφυλλα και λεμονόφυλλα, πράγμα που δε μπορούμε να κάνουμε όλο το χρόνο παρά μόνο την Άνοιξη. Σε μερικά μέρη βάζουν ανθόνερο αλλά πιστέψτε με δεν είναι το ίδιο.

Τι να πιούμε;

Απογειώστε αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα τυριού, συνοδεύοντας το με ένα ωραίο γλυκό κρασί από τη ποικιλία Μοσχάτο.

Πηγή>http://veneto.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου