.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Ασκολύμπροι:Αφιέρωμα

Οι Ασκόλυμπροι είναι ένα υπέροχο, άγριο χόρτο. Έχει λευκές ριζούλες και συλλέγεται από αγκαθώδης θάμνους.
Από όσο γνωρίζω , φυτρώνει παντού στην Ελλάδα και σ’ όλη σχεδόν την Ευρώπη ωστόσο μόνο στην Κρήτη εδώ και αιώνες το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική.
Είναι ένα αυτοφυές φυτό στην Κρήτη ένα είδος αγκάθας , που όταν είναι δροσερό, δεν το τρώνε τα ζώα  , και έτσι μπορούμε να το μαζέψουμε.

Το κόβουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε με το μαχαίρι , θα μπορούσαμε να το ξεριζώσουμε, έχει μια ρίζα περίπου σαν το καρότο , αλλά δεν πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ιδέα, γιατί έτσι θα το καταστρέφαμε και δεν θα μπορεί να βγει την επόμενη χρονιά .





Μπορούμε με τα χέρια, να τους  καθαρίσουμε, καθώς είναι πολύ  τρυφεροί  και τα αγκάθια τους δεν τσιμπάνε αφήνοντας μόνο τα κοτσάνια.




Μετά μπορούμε να τους  πλύνουμε καλά να φύγουν τα χώματα και να τους  μαγειρέψουμε , είναι ένα εξαιρετικό και σπάνιο φαγητό , αν τους βρείτε κάπου μαγειρεμένους , δοκιμάστε τους και θα με θυμηθείτε.




Η ιατρική του αποδίδει ακόμη και θεραπευτικές ιδιότητες. Ως και το νερό που βράζουμε τους ασκολύμπρους πίνεται σαν αφέψημα! Η ρίζα του χρησιμοποιείται απο την αρχαιότητα ως φάρμακο για διάφορες παθήσεις. Οι περισσότεροι απο τους γιατρούς της αρχαιότητας τον θεωρούσαν διουρητικό.
Οι ασκόλυμπροι μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Βραστοί με λαδολέμονο, μάραθα, και με χοχλιούς. Ενώ η πιο γνωστή συνταγή στην Κρήτη είναι Ασκόλυμπροι με κουκιά και με αρνάκι.
Μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό αφού τα χόρτα δε χάνουν καθόλου τα γευστικά τους χαρακτηριστικά αλλά και σε συνδυασμό με βολβούς (ασκουρδουλάκους),με βραστές πατάτες, μπόλικο φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο, πράσινες ελιές και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αρνάκι ή κατσικάκι με ασκολύμπρους

Υλικά:

1 κιλό ασκόλυμπροι καθαρισμένοι
1 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
Μισή κούπα λάδι
2 αυγά
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι
Λίγα κλαδάκια άνηθο ή μάραθο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι με το λάδι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρέας. Όταν αλλάξει χρώμα, το αλατίζουμε και προσθέτουμε νεράκι. Αφήνουμε να βράσει σε μεσαία θερμοκρασία ως ότου τρυπιέται με το πηρούνι.
Προσθέτουμε τους ασκολύμπρους (και τον άνηθο ή μάραθο αν βάλουμε) και λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά τα χορταράκια μας και ο φλοιός της ρίζας τους. Θέλουν περισσότερο χρόνο από τα μαρούλια, τα σπανάκια και γενικά τα ήμερα χόρτα που χρησιμοποιούμε στο φρικασέ.
Όταν είναι έτοιμα τα αυγοκόβουμε: χτυπάμε τα αυγά ως ότου γίνουν ένα ομοιογενές ρευστό, και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών λίγο λίγο, σαν κλωστή, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Μετά προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο ζουμί από το φαγητό που εξακολουθεί να βράζει στο πιάτο, και όταν γεμίσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αδειάζουμε το αυγολέμονο πάνω από το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και την ξαναβάζουμε στο μάτι για ελάχιστη ώρα, μέχρι να φανούν μια-δυό  φουσκίτσες βρασμού! Την αποσύρουμε οριστικά από το μάτι και σερβίρουμε.

Ασκολίμπροι με χοχλιούς και μαραθάκι


Υλικά

1 κιλό ασκολίμπροι
1 πιάτο (βαθύ) χοχλιούς
5 πατάτες, 3-4 φρέσκα κρεμμύδια
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζάνα λάδι, αλάτι, κύμινο
1 λεμόνι και 1 κουταλιά αλεύρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τους χοχλιούς και τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το μάραθο, και τους χοχλιούς να σωταριστούν. Έχουμε πλύνει τους ασκολίμπρους και τους προσθέτουμε. Αφού ψηθούν λίγο προσθέτουμε τις πατάτες. Στο τέλος βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το αλεύρι και το κύμινο και περιχύνουμε το φαγητό. Το αφήνουμε να πάρει
1-2 βράσεις.

Ασκολίμπροι με κουκιά

Υλικά:

  •  ½ κιλό ασκολίμπροι,
  • ½ λεμόνι,
  • λάδι,
  • αλάτι,
  • ½ κιλό ξερά κουκιά( προαιρετικά)

Εκτέλεση:

καθαρίζουμε τους ασκολίμπρους, τους πλένουμε καλά και τους βράζουμε για μισή ώρα σε καυτό νερό. Κατόπιν, τους σουρώνουμε, τους βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το λάδι, το χυμό του λεμονιού και το αλάτι. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ½ ξερά κουκιά, τα οποία βράζουμε μαζί με τα χόρτα, αφού φυσικά έχουμε βάλει από βραδίς στο νερό να μαλακώσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου