.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η Κρήτη εξάγει προϊόντα αξίας περίπου μισού δις ευρώ – «Ναυαρχίδα» το ελαιόλαδο

Η Κρήτη εξάγει προϊόντα αξίας περίπου μισού δις ευρώ

Προϊόντα αξίας περίπου μισού δις ευρώ εξάγει η Κρήτη ετησίως τα τελευταία χρόνια, όπως διαπιστώνει κανείς από τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης.
Μάλιστα, στον αγροτοδιατροφικό τομέα η Κρήτη βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των περιφερειών της Ελλάδος ως προς την ποσότητα των προϊόντων που εξάγει.
Η εικόνα των εξαγωγών από το 2013
Όπως φαίνεται και από τον πίνακα με τα στοιχεία των εξαγωγών από το 2013 έως και το 2016, η χρονιά ρεκόρ ήταν το 2015 με την Κρήτη να εξάγει προϊόντα αξίας 485 εκατομμυρίων ευρώ.
«Όπως μπορείτε να δείτε το 2015 ήταν η χρονιά που κάναμε το ρεκόρ.
Η γενικότερη παραδοχή είναι ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, παρά την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις – τόσο σε επίπεδο ρευστότητας όσο και σε επίπεδο υπερφορολόγησης και γενικότερης περιρρέουσας ατμόσφαιρας στο εξωτερικό – καταφέραμε το 2015 να φτάσουμε σε ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ που αγγίξαμε το μισό δις εξαγωγών σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο», επισημαίνει στο cretapost, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγών Κρήτη, Άλκης Καλαμπόκης ενώ παράλληλα για τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στις παραπάνω χρονιές εξηγεί πως «οι τάσεις καρδιογραφήματος άνωθεν και κάτωθεν που εμφανίζουν οι εξαγωγές είναι αποτέλεσμα του ελαιολάδου καθώς όταν μία χρονιά δεν πάει καλά παραγωγικά, τότε επηρεάζονται τα ποσά».
maketa-2013-2016
Η εικόνα του 2017
Το 2017, δυστυχώς, ξεκίνησε με πτώση στις εξαγωγές της τάξεως του 7% ωστόσο φαίνεται πως εξισορροπούνται τα πράγματα όσο περνάνε οι μήνες.
«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 βλέπουμε ότι έχουμε μία μικρή μείωση της τάξης του 2%, φτάνοντας τα 252 έναντι των 257 εκατομμυρίων – υστέρηση της τάξης των 5 εκατομμυρίων.
Ωστόσο το έτος είχε ξεκινήσει χειρότερα. Δηλαδή από τον Γενάρη μέχρι τον Μάρτη υπήρχε μία πτώση της τάξεως του 7%. Υπάρχει μία διόρθωση που ευελπιστούμε να έρθει σε ισορροπία στο τέλος του έτους», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Καλαμπόκης.
«Ναυαρχίδα» των εξαγωγών της Κρήτης το ελαιόλαδο
Η «ναυαρχίδα» των Κρητικών εξαγωγών είναι το ελαιόλαδο καθώς στον τομέα «Τρόφιμα και Ποτά» διαθέτει ένα ποσοστό της τάξης του 70%.
«Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες των κρητικών εξαγωγών: Τα «Τρόφιμα και Ποτά» και τα «Βιομηχανικά προϊόντα».
Τα «Τρόφιμα και Ποτά» φτάνουν το 60% των συνολικών εξαγωγών.
Το ελαιόλαδο που εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία αγγίζει το 70%. Είναι η ναυαρχίδα μας και γι’ αυτό πρέπει να το προσέξουμε», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαμπόκης ενώ παράλληλα τονίζει πως πρέπει να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος ως προς την εξαγωγή του ελαιολάδου.
«Δυστυχώς το περισσότερο λάδι που εξάγουμε είναι το χύμα. Πρόκειται για το 65% του ελαιολάδου ενώ το υπόλοιπο 35% είναι το τυποποιημένο.
Έχουν γίνει κάποια βήματα για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Φανταστείτε ότι παλαιότερα μόνο το 5% ήταν τυποποιημένο άρα υπάρχει μία βελτίωση, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν κι άλλες ενέργειες για να μειωθεί η εξαγωγή του χύμα λαδιού. Έχουμε χαράξει μία στρατηγική κι έχουμε καταθέσεις προτάσεις στην Περιφέρεια οι οποίες αν ακολουθηθούν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ως στόχο έχουμε θέσει το 2020 το χύμα ελαιόλαδο να έχει πέσει στο 20%. Θα είναι μία σημαντική ανατροπή αν αυτό επιτευχθεί», τόνισε σχετικά ο κ. Καλαμπόκης.
Τα τοπ 5 προϊόντα που εξάγει η Κρήτη
maketa-top-5-proionta
Εκτός από το ελαιόλαδο, ψηλά στην λίστα, βρίσκεται και ο κλάδος των πλαστικών και χημικών στις κρητικές εξαγωγές. «Πρόκειται για τρεις με τέσσερις εταιρίες που εξάγουν προϊόντα και αγγίζουν συνολικά το 25% των εξαγωγών», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαμπόκης ενώ παράλληλα τόνισε πως η Κρήτη δεν έχει ανεπτυγμένη βιομηχανία.
«Γενικότερα στην Ελλάδα υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία συνεχής αποβιομηχανοποίηση. Βλέπετε ότι στην Κρήτη το 60% του συνόλου των εξαγωγών μας προέρχονται από τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Αν όμως υπήρχε μία ανεπτυγμένη και μεγαλύτερη βιομηχανία προφανώς οι όγκοι μας θα ήταν μεγαλύτεροι και θα είχαμε μεγαλύτερο δείκτη στις εξαγωγές», επεσήμανε ο κ. Καλαμπόκης.
Οι τοπ 10 χώρες που εξάγει η Κρήτη
maketa-top-10-xores
Οι εξαγωγές ως… απάντηση στην κρίση
Οι εξαγωγές τόσο στην Κρήτη όσο και γενικότερα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να γίνουν η απάντηση της κρίσης.
«Σε 1% μονάδα στο ΑΕΠ, όταν προστίθεται από το εξαγωγικό τομέα, είναι περίπου 80.000 νέες θέσεις εργασίας. Η εξαγωγή έχει επιπρόσθετα πλεονεκτήματα γιατί όταν μιλάμε για το παγκόσμιο επιχειρείν μιλάμε για προσλαμβάνουσες εικόνες που είναι διαφορετικές. Πρόκειται για εικόνες προηγμένων χωρών, επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων ιδεών Και τα νέα παιδιά που είναι μορφωμένα, πολύγλωσσα κι έχουν ένα τρομερό εκπαιδευτικό οπλοστάσιο μπορούν να βρουν απασχόληση σε αυτόν τον κλάδο. Οι εξαγωγές είναι ο κατ’ εξοχήν εξωστρεφής κλάδος της ελληνικής οικονομίας και είναι μονόδρομος για την κρίση – σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσίας στο τουριστικό κομμάτι – που αν ενισχυθεί νομίζω ότι θα μπορέσει ν’ αποτελέσει ένα σίγουρο όπλο για γρηγορότερη έξοδο. Αν το κράτος καταλάβαινε τα λάθη που είχε κάνει διαχρονικά μέχρι σήμερα, και βοηθούσε περισσότερο, σίγουρα το φως θα άναβε πιο γρήγορα σε σχέση με αυτό που βλέπουμε μέχρι τώρα», τόνισε σχετικά ο κ. Καλαμπόκης.
cretapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου