.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Εμβολιασμός σε πορτοκαλιά.



Ως υποκείμενα της πορτοκαλίας χρησιμοποιούνται σπορόφυτα νεραντζιάς, πορτοκαλιάς (που και τα δύο ομως δεν είναι ανθεκτικά σε μερικές πολύ κοινές γνωστές ασθένειες), λεμονιάς καθώς και τα είδη poncirus trifoliata &citrus triptera που δεν αναπτυσσονται πολύ γρήγορα. Συνήθως ο εμβολιασμός γίνεται στον οπωρώνα με μάτι την άνοιξη ή με κοιμώμενο μάτι στην βάση του κορμου αλλά και σε άλλα σημεία στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου. Εφαρμόζεται επίσης ο στεφανωτός που δημιουργεί γρήγορα πλούσιο φύλλωμα. Για τα αλλα εσπεριδοειδή, εκτός απο την νεραντζιά και την πορτοκαλία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έριζα μοσχεύματα λεμονιάς ή κιτριάς.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των υποκειμένων ανάλογα με την αντοχή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και στις ασθένειες είναι
Νεραντζιά παρουσιάζει μικρή αντοχή σε ασθένειες
Τα σπορόφυτα πορτοκαλιάς παρουσιάζουν μικρή αντοχή στην ξηρασία και τα ξηρά κλίματα ενώ επίσης είναι ευαίσθητο σε ασθένειες .
Η μανταρινιά κλεοπάτρα παρουσιάζει αντοχή στις ασθένειες αλλά και στο ψύχος
Η άγρια λεμονιά είναι ευαίσθητη στο κρύο και παρουσιάζει μικρή διάρκεια ζωής
Το υποκείμενο poncirus trifoliata παρουσιάζει αντοχή στο ψύχος και στην υγρασία καθώς επίσης και αντοχή στις αρρώστιες
Τέλος το υποκείμενο citrange το οποίο προκύπτει απο την διασταύρωση του προηγούμενου υποκειμένου με την πορτοκαλία, παρουσιάζει πολύ καλά γενικα χαρακτηριστικά .
Εμβολιασμοί με μάτι
Εδώ το εμβόλιο είναι απλώς ένα τμήμα φλοιού με ένα ξυλοφόρο μάτι με ή χωρίς ξύλο απο κάτω. Για να αποκολληθεί αυτό το εμβόλιο απο τον βλαστό, θα πρέπει ο φλοιός να ξεκολλά εύκολα απο το ξύλο. Αρα το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε δραστηριότητα. Η εποχή που μπορούμε λοιπόν να πάρουμε εμβόλιο με μάτι είναι απο την άνοιξη μέχρι και φθινόπωρο εκτός απο την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού όταν η μέγάλη ηλιοφάνεια και οι απώλειες νερού κάνουν δυσκολότερο το ξεκόλλημα του φλοιού. Κατα την διάρκεια του καλοκαιριου, διενεργείται ο εμβολιασμός με κοιμώμενο μάτι διότι τα μάτια που παίρνονται αυτην την εποχή βλαστάνουν πολύ δύσκολα την ίδια χρονιά. Συνήθως την ίδια χρονιά γίνεται η επούλωση και βλαστάνουν την επόμενη. Τα μάτια θα πρέπει να είναι ξυλοφόρα δηλαδή να δίνουν βλαστό και όχι άνθη. Αυτό το διακρίνουμε απο το σχήμα τους που είναι πιό μακρόστενο σε σχέση με τους ανθοφόρους οφθαλμούς. Το υποκείμενο μπορεί να είναι ένα ριζοβολημένο μόσχευμα, μία καταβολάδα που έχει ριζώσει ή ένα σπορόφυτο ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Σε μεγαλύτερα δέντρα, θα πρέπει να διαλέγουμε βλαστούς ενός έτους που ο φλοιός τους ξεκολλά εύκολα. Γενικά οι ενοφθαλμισμοί διακρίνονται στους παρακάτω τύπους
1.Ασπίδα ή σε σχήμα Τ. Η ονομασία αυτή προέρχεται απο το σχήμα του εμβολίου. Ονομάζεται επίσης και εμβολιασμός σε Τ απο το σχήμα της τομής που γίνεται στο υποκείμενο. Εφαρμόζεται στο φυτώριο για τα περισσότερα καρποφόρα δενδρύλλια με διάμετρο μέχρι 3 εκατοστά που βρίσκονται στο στάδιο της φυτικής δραστηριότητας γιατί τότε ξεκολλά εύκολα ο φλοιός. Το εμβόλιο αποτελεί το κομμάτι ξύλου που δημιουργείται απο την κάθετη τομή που αρχίζει κάτω απο το μάτι μαζί με ένα στρώμα ξύλου και καταλήγει 1 εκατοστο πάνω απο το μάτι με μία οριζόντια σχισμή. Το κομμάτι αυτό τοποθετείται στην σχισμή του υποκειμένου, σχήματος Τ. Δενουμε μετά το σημείο εμβολιασμόυ αρχίζοντας πάντα απο κάτω και αφήνοντας ακάλυπτο το μάτι. Ο εμβολιασμός αυτός μπορεί να γίνει τόσο την άνοιξη όσο και φθινόπωρο. Τις συγκεκριμένες εποχές θα πρέπει να κόβεται το τμήμα του υποκειμένου που βρίσκεται πάνω απο το σημείο εμβολιασμού διότι θα το βοηθήσει να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Στον φθινοπωρινό εμβολιασμο με κοιμώμενο μάτι, το υποκείμενο αφήνεται ώς έχει. Είναι πολύ σπάνιο να βλαστήσει το εμβόλιο αμέσως γιατί εκείνη την περίοδο αρχίζει η εποχή του ληθάργου οπότε θα παραμείνει κλειστό μέχρι την επόμενη άνοιξη. Την επόμενη άνοιξη, θα κοπεί δύο εκατοστά πάνω απο το δέσιμο όταν το εμβόλιο θα αρχίσει να βλαστάνει.
2.Μαγιόρκιος. Εφαρμόζεται σε δέντρα και θάμνους οπου δεν αποκολλάται εύκολα ο φλοιός. Διενεργείται απο το τέλος αυγούστου μεχρι τέλος φθινοπώρου. Στο υποκείμενο γίνεται μία τραπεζοειδής ισοσκελής εγκοπή στο υποκείμενο οπου εκεί θα τοποθετηθεί το εμβόλιο ωστε να εφαρμόζει.
3.Πλακίτης. Αποτελεί απο τους απλούστερους εμβολιασμούς οπου αντικαθιστούμε ορθογώνιο κομμάτι του φλοιού του υποκειμένου με ένα ίδιων διαστάσεων κομμάτι του φλοιού του εμβολίου που περίεχει ένα μάτι. Η ιδανική εποχή για αυτόν τον εμβολιασμό είναι τέλος καλοκαιριού ομως έχουμε καλά αποτελέσματα και την άνοιξη. Είναι προτιμότερο να εμβολιάζουμε τον κορμό η τους βλαστους δενδρυλλίων γιατί είναι ευκολότερη η αποκόλληση του φλοιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου