.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και η διαφορά της με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά

Τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής και η διαφορά της με τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά


Η Μεσογειακή Δίαιτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής από τότε που έρευνες έδειξαν ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και πιθανώς Αλτσχάιμερ.
Οι περισσότεροι δεν τη συνδέουν με τη Μεσόγειο. Δεν περιλαμβάνει πίτσα ή ζυμαρικά. Αντιθέτως, δίνει έμφαση στη σημασία των φρούτων, των λαχανικών, των λιπαρών ψαριών, των ξηρών καρπών και του ελαιόλαδου. Το γιαούρτι και το τυρί είναι καλοδεχούμενα, όπως κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο τέλος της ημέρας (προαιρετικό). Η δίαιτα περιέχει υδατάνθρακες, είναι όμως υδατάνθρακες, που ο οργανισμός διασπά και απορροφά σε περισσότερο χρόνο.
Τέτοιοι υδατάνθρακες είναι τα όσπρια (π.χ φασόλια, φακές κλπ.) και όχι τα ζυμαρικά, το ρύζι ή οι πατάτες. Πιστεύω ότι είναι ένας εκπληκτικά υγιεινός και νόστιμος τρόπος διατροφής. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά της χαμηλής σε υδατάνθρακες δίαιτας αλλά στη νοστιμότερη εκδοχή τους.
Τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής έχουν αποδειχτεί από πολυάριθμες έρευνες. Μία από τις πιο εντυπωσιακές ήταν η μελέτη PREDIMED (Prevencion con Dieta Mediterranea), που ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται ακόμη. Γι’ αυτή τη μελέτη οι Ισπανοί ερευνητές στρατολόγησαν 7.400 άτομα, πολλά από τα οποία πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, και τα μοίρασαν τυχαία στις ομάδες Μεσογειακής Δίαιτας ή Δίαιτας με Χαμηλά Λιπαρά. Ενθάρρυναν και τις δύο ομάδες να καταναλώνουν πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια (όπως φασόλια, φακές, μαυρομάτικα και ρεβίθια). Επίσης, τους συνέστησαν να αποφεύγουν τα ζαχαρώδη ποτά, τα κέικ, τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος (όπως μπέικον και σαλάμι).
Η βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο δίαιτες είναι ότι όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα τρώνε άφθονα αβγά, ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια και χρησιμοποιούν πολύ ελαιόλαδο. Επίσης, τους ενθάρρυναν να τρώνε λίγη σοκολάτα, κατά προτίμηση μαύρη, με περιεκτικότητα σε κακάο μεγαλύτερη από 50%, και τους επιτρέπεται να απολαμβάνουν περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο τους. Αντιθέτως, παρότρυναν όσους ακολουθούν τη δίαιτα με χαμηλά λιπαρά να τρώνε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και πολλά αμυλώδη τρόφιμα, όπως ψωμί, πατάτες και ρύζι.
Το αποτέλεσμα; Αποδείχτηκε ότι όσοι ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα διατρέχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Επόμενες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Ο δρ Μάριο Κρατζ, διατροφολόγος του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Κέντρου Hutchinson στο Σιάτλ, που έχει εξετάσει πολλές μελέτες για τα χαμηλά σε λιπαρά ή πλήρη γαλακτοκομικά λέει: «Καμιά έρευνα δεν απέδειξε ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά είναι καλύτερα». Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Michael Mosley «Προλάβετε το διαβήτη & Ρυθμίστε το Σάκχαρό σας σε 8 εβδομάδες» – Εκδόσεις Πεδίο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου