.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πατάτα: Αφιέρωμα

Potato Diseases and Pests

Εχθροί και ασθένειες της πατάτας

Δυστυχώς, τα φυτά πατάτας συχνά υποφέρουν από διάφορα παράσιτα και ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρώτη μέριμνα κατά των παρασίτων και των ασθενειών είναι η εναλλαγή καλλιεργειών. Ο δεύτερος είναι η αγορά μόνο πιστοποιημένου πατατόσπορου, που είναι κατά κανόνα απαλλαγμένος από ασθένειες.
Ο δορυφόρος της πατάτας  (Leptinotarsa ​​decemlineata) είναι μείζον πρόβλημα για τους καλλιεργητές πατάτας στις ΗΠΑ. Τα κολεόπτερα αυτά τρώνε το φύλλωμα και καταστρέφουν την καλλιέργεια. Τα ενήλικα κολεόπτερα εμφανίζονται την άνοιξη. Το Bacillus thuringiensis είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των προνυμφών, αλλά πρέπει να εφαρμόζεται πολλές φορές (ζητήστε συμβουλές από έναν αδειούχο γεωπόνο).
late blight lesion on potato
Περονόσπορος της πατάτας. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από το παθογόνο Phytophthora infestans. Ο περονόσπορος έχει αναφερθεί ως «ασθένεια της κοινότητας», λόγω της ικανότητάς της να εξαπλώνεται γρήγορα από χωράφι σε χωράφι κάτω από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ασεξουαλικοί σπόροι ταξιδεύουν γρήγορα με τον άνεμο όταν ο καιρός είναι δροσερός και υγρός και μπορεί να μολύνουν γρήγορα γειτονικά χωράφια. Μια μόλυνση του Phytophthora infestans μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε μια καλλιέργεια πατάτας, με την πιθανότητα να καταστρέψει εντελώς ένα χωράφι σε λίγες μέρες, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο. Δυστυχώς, αυτό το παθογόνο μπορεί να επιβιώσει για αρκετούς μήνες στο έδαφος, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο και την εξάλειψη. 
Ο ιός Υ της πατάτας μπορεί επίσης να καταστρέψει μεγάλα αγροκτήματα πατάτας. Τα συμπτώματά του ποικίλλουν από το ήπιο μωσαϊκό έως τη σοβαρή νέκρωση των φυλλωμάτων και το θάνατο των φυτών. 

Το φυτό της πατάτας

Potato Plant Info & Uses

Το φυτό πατάτας (Solanum tuberosum) είναι πολυετές ποώδες φυτό, το οποίο παράγει εδώδιμους κονδύλους που σχηματίζονται υπόγεια. Είναι μέλος της οικογένειας Solanaceae. Το φυτό προτιμά ελαφρά όξινα, καλά στραγγιζόμενα και γόνιμα εδάφη. Τα φυτά πατάτας παράγουν κόκκινα, λευκά, ροζ, μοβ ή μπλε άνθη στο τέλος της καλλιεργητικής τους περιόδου (3-4 μήνες μετά τη φύτευση). Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει τις 20 ίντσες (50 εκατοστά). Οι πατάτες έχουν ένα σχετικά μικρό ριζικό σύστημα, με τις περισσότερες ρίζες να βρίσκονται στα ανώτερα 2 πόδια (60cm) του εδάφους. Κάθε υγιές φυτό πατάτας μπορεί να παράγει από 3 έως 25 πατάτες.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το φυτό πατάτας δεν χρειάζεται μέλισσες ή άλλο επικονιαστή για την παραγωγή πατάτας. Ωστόσο, το φυτό χρειάζεται επικονιαστές, έτσι ώστε τα λουλούδια να μπορούν να παράγουν «πραγματικούς σπόρους» (true seeds). Μετά την ανθοφορία, τα φυτά πατάτας παράγουν μικρά πράσινα φρούτα που περιέχουν αληθινούς σπόρους. Η καλλιέργεια πατάτας από πραγματικούς σπόρους είναι εφικτή, αλλά έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διαφορετικών κονδύλων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η ομοιομορφία των κονδύλων είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των επαγγελματιών αγροτών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αγρότες προτιμούν τη φύτευση πατατόσπορου, που παράγει κλώνους της μητρικής ποικιλίας. Οι κόνδυλοι πατατόσπορου είναι κανονικές πατάτες, όπως αυτές που τρώμε, αλλά επιλέγονται για να έχουν επιθυμητά χαρακτηριστικά. Ελέγχονται επίσης κατά της μεταφοράς διαφόρων ασθενειών και μπορεί να είναι απολυμασμένοι (άρα σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλωθούν). Όπως συμβαίνει με τις ντομάτες, τις πιπεριές και διάφορες άλλες καλλιέργειες, το φυτό πατάτας είναι εγγενώς πολυετές φυτό. Ωστόσο, καλλιεργούμε την πατάτα ως ετήσιο φυτό, επειδή για να συγκομίσουμε τις πατάτες πρέπει να σκάψουμε, να ξεριζώσουμε και άρα να καταστρέφουμε τα φυτά.

Πώς να φυτέψετε πατάτες στην αυλή σας


Growing Backyard Potatoes

Καλλιέργεια πατάτας στην αυλή σας – Όλα τα μυστικά της Ερασιτεχνικής Καλλιέργειας Πατάτας

Με λίγα λόγια, φυτεύουμε τον πατατόσπορο σε αυλάκια και μετά δημιουργούμε «αναχώματα» (δείτε εικόνα), έχοντας επιλέξει ένα ηλιόλουστο μέρος του χωραφιού μας κατά το τέλος του χειμώνα – αρχές άνοιξης (Φεβρουάριος-Απρίλιος στις περισσότερες περιοχές) ή το καλοκαίρι (Ιούλιος-Αύγουστος στις περισσότερες περιοχές).
3-4 μήνες μετά τη φύτευση, μπορούμε κανονικά να συγκομισουμε τις πατάτες που έχουν δημιουργηθεί υπόγεια. Μετά τη συγκομιδή, οργώνουμε καλά για να καταστρέψουμε ό,τι έχει απομείνει από τα φυτά. Γενικά, δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε πατάτες στο ίδιο χωράφι για περισσότερο από δύο χρόνια στη σειρά, επειδή το χώμα θα αρχίσει να χάνει πολύτιμα στοιχεία και ο κίνδυνος διάδοσης κάποιας ασθένειας θα αυξηθεί σημαντικά.
Αρχίζουμε αγοράζοντας τους σπόρους πατάτας (δηλαδή τον πατατόσπορο). Είναι καλό να προτιμάτε πιστοποιημένους σπόρους πατάτας απαλλαγμένους από ασθένειες, που πωλούνται από αξιόπιστους πωλητές. Οι κόνδυλοι πατατόσπορου είναι κανονικές πατάτες, όπως αυτές που τρώμε, αλλά έχουν επιλεχθεί για να έχουν κάποια επιθυμητά χαρακτηριστικά. Έχουν επίσης ελεγχθεί ή αποστειρωθεί κατά της μεταφοράς διαφόρων ασθενειών (άρα σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλωθούν). Εναλλακτικά, μπορούμε να φυτέψουμε πατάτες που αγοράσαμε από το παντοπωλείο ή το super market, αλλά η επιλογή απαιτεί εμπειρία και θα πρέπει να αναμένουμε πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα σε ποσότητα και τελικό βάρος των πατατών που θα παραχθούν. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες κόβουν τους σπόρους πατάτας σε μικρότερα κομμάτια (υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κατά την κοπή του πατατόσπορου). Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστον ένα μάτι –οφθαλμό ανά τεμάχιο. Γενικά μπορούμε να κόψουμε τους μεγαλύτερους κονδύλους πατάτας (διάμετρο> 45mm), ενώ μικρότεροι κόνδυλοι φυτεύονται ολόκληροι. Μετά το κόψιμο, αφήνουμε τα κομμάτια σε ξηρό μέρος για 2 ημέρες. Στη συνέχεια, κανονικά θα είμαστε σε θέση να δούμε μια κρούστα στην σάρκα (επιφάνεια) της πατάτας που έχουμε κόψει. Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι για φύτευση.
Η βαθιά άρωση και η απομάκρυνση των πετρών είναι απαραίτητη διαδικασία πριν από τη φύτευση πατατόσπορου. Οι πατάτες καλλιεργούνται σε «αναχώματα». Αρχικά σκάβουμε ένα αυλάκι (ή κανάλι) βάθους 4-6 ιντσών (10-15 cm). Το μήκος του καναλιού εξαρτάται από την ποσότητα του πατατόσπορου που διαθέτουμε. Το επόμενο αυλάκι πρέπει να απέχει τουλάχιστον 28 ίντσες (70 εκατοστά) από το πρώτο. Βάζουμε τα κομμάτια πατατόσπορου μέσα στο αυλάκι σε απόσταση τουλάχιστον 10 ίντσες (25 εκατοστά). Στη συνέχεια, ισιώνουμε το χωράφι μας, καλύπτοντας τα αυλάκια με χώμα. Σε εκείνο το σημείο, πρέπει να «σηκώσουμε» τον πατατόσπορο δημιουργώντας λόφους –αναχώματα μεταξύ των γραμμών σποράς. Το κάνουμε αυτό, επειδή η καλλιέργεια πατάτας σε επίπεδη επιφάνεια δεν θα βοηθήσει τα φυτά πατάτας να αναπτυχθούν σωστά και να έχουν καλή απόδοση. Επιπλέον, το σκάψιμο του εδάφους μεταξύ των γραμμών σποράς θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε αργότερα πού βρίσκονται ακριβώς οι σειρές σποράς μας. Πολλοί αγρότες χρησιμοποιούν επίσης τα αυλάκια ως κανάλι άρδευσης. Επομένως, πρέπει να σκάψουμε και να δημιουργήσουμε αυλάκια γύρω από κάθε πλευρά της σειράς φύτευσης (δείτε εικόνα).
Περίπου δύο μήνες μετά τη φύτευση, θα μπορούμε κανονικά να δούμε τα υγιή και καλά αναπτυγμένα φυτά πατάτας μας. Εκείνη την εποχή, ίσως χρειαστεί να κάνουμε ξανά ανάχωμα, ώστε να αποφύγουμε να φτάσουν οι πατάτες στην επιφάνεια και να εκτεθούν στο ηλιακό φως. Εάν εκτεθούν στο ηλιακό φως, οι πατάτες πιθανότατα θα γίνουν πράσινες και θα καταστούν ακατάλληλες για εμπορία και κατανάλωση. Σε αυτό το σημείο (δύο μήνες μετά τη φύτευση), μπορούμε επίσης να εξετάσουμε την εφαρμογή λιπασμάτων, είτε εδάφους είτε διαφυλλικών, αν αυτό είναι απαραίτητο (εξαρτάται από το έδαφος – κάθε χωράφι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες). Πρέπει επίσης να ελέγξουμε για παράσιτα και ασθένειες, παρατηρώντας προσεκτικά το σχήμα και το χρώμα των φύλλων. Η πατάτα έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις νερού. Ωστόσο, το κλίμα και η εξατμισοδιαπνοή του εδάφους σας θα καθορίσουν τη συχνότητα άρδευσης. Εάν βδεν υπάρχουν καθόλου βροχοπτώσεις στην περιοχή σας, ίσως χρειαστεί να ποτίσετε τα φυτά σας από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Περίπου 3-4 μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα με το κλίμα και την ποικιλία (πρωιμότητα) των σπόρων, είμαστε συνήθως έτοιμοι να συγκομίσουμε τις πατάτες μας. Οι πατάτες γενικά είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν το φύλλωμα αρχίζει να πεθαίνει. Πολλοί αγρότες περιμένουν άλλες δύο εβδομάδες από αυτό το σημείο, ενώ άλλοι αρχίζουν να συγκομίζουν μόλις τα φύλλα γίνουν κίτρινα. Σκάβουμε προσεκτικά το χώμα ανάμεσα στις σειρές σποράς, αναζητώντας πατάτες. Μόλις συγκομίσουμε όλες τις πατάτες μας, είναι μερικές φορές καλό να αφήσουμε τους κονδύλους για μερικές ώρες στην επιφάνεια του εδάφους  κάτω από το φως του ήλιου (υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα βροχής), έτσι ώστε να μπορούν να στεγνώσουν φυσικά.
Μπορείτε να εμπλουτίσετε αυτό το άρθρο προσθέτοντας ένα σχόλιο ή μια φωτογραφία των μεθόδων καλλιέργειας πατάτας που εφαρμόζετε.

Επαγγελματική Καλλιέργεια Πατάτας


How to grow potatoes as a pro

Η επαγγελματική καλλιέργεια πατάτας – αν γίνει ορθολογικά και σε κλιμακωτή βάση – μπορεί να αποτελέσει καλή πηγή εισοδήματος, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτετε ένα καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος με pH 5,2-6,7. Η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως είναι επίσης απαραίτητη. Η ποιότητα του πατατόσπορου μαζί με την κατάσταση του εδάφους είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία της καλλιέργειας. Το κλίμα είναι επίσης σημαντικό. Μια θερμοκρασία νύχτας κάτω των 59 ° F (15 ° C) είναι στις περισσότερες περιπτώσεις απαραίτητη για τη βλάστηση του κονδύλου. Η βέλτιστη θερμοκρασία του εδάφους για την κανονική ανάπτυξη των κονδύλων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις από59 έως 64 ° F (15 έως 18 ° C).
Η αγορά πατατόσπορου αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των συνολικών δαπανών. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε καλά χωνεμένη κοπριά, λιπάσματα και φυσικά μισθωμένα γεωργικά μηχανήματα για τη φύτευση και τη συγκομιδή των κονδύλων (χρειάζεστε πολλούς εργάτες για να φυτέψετε ή να συγκομίσετε πατάτες χειροκίνητα σε μεγάλη κλίμακα). Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της καλλιέργειας της πατάτας είναι η μακρά περίοδος αποθήκευσης (έως και ενός έτους), η οποία δίνει στους καλλιεργητές (που μπορούν να αποθηκεύσουν πατάτες) ευελιξία και πολλές επιλογές όσον αφορά την τιμολόγηση και το γεωγραφική στόχευση της παραγωγής τους.

Προετοιμασία του εδάφους και εδαφικές απαιτήσεις για την καλλιέργεια πατάτας


How to prepare the soil for potato planting

Γενικά, δεν πρέπει να καλλιεργούμε πατάτες στο ίδιο χωράφι για δύο χρόνια συνεχόμενα, επειδή το έδαφος θα εξαντληθεί και ο κίνδυνος διάδοσης κάποιας ασθένειας θα αυξηθεί σημαντικά. Ένα κοινό πρόγραμμα εναλλαγής καλλιεργειών για τους καλλιεργητές πατάτας είναι  «πατάτα – φασόλια – καλαμπόκι – σιτάρι – πατάτα κλπ.» Μηδική ή άλλα συναφή είδη καλλιεργούνται επίσης σε εδάφη όπου έχουν μόλις συγκομιστεί πατάτες. Η καλλιέργεια μηδικής σε χωράφια πατάτας είναι πολύ συνηθισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καλή προετοιμασία του εδάφους έχει βρεθεί ότι έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην ομοιομορφία του τελικού προϊόντος. Τα φυτά πατάτας μπορούν να αναπτυχθούν και να αποδώσουν ευκολότερα σε καλά οργωμένο εύφορο έδαφος. Υπάρχουν δύο τρόποι βελτίωσης της κατάστασης του εδάφους. Η πρώτη είναι η προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς δύο μήνες πριν από τη φύτευση πατάτας. Η δεύτερη είναι η φύτευση κάποιας καλλιέργειας (π.χ. κτηνοτροφικό κουκί ή μπιζέλι) ως χλωρά λίπανση κατά το φθινόπωρο και το όργωμα των φυτών δύο μήνες περίπου πριν από τη φύτευση πατάτας. Εάν το έδαφος σας έχει εξαντληθεί από τη συνεχόμενη καλλιέργεια πατάτας, ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε και τις δύο διορθωτικές ενέργειες και να συμβουλευτείτε έναν αδειούχο γεωπόνο.
Η καλλιέργεια πατάτας απαιτεί εκτεταμένη προετοιμασία του εδάφους. Η βασική προετοιμασία του εδάφους για την καλλιέργεια της πατάτας αρχίζει το χειμώνα (Δεκέμβριος), 2-3 μήνες πριν από τη φύτευση του πατατόσπορου. Οι αγρότες συχνά οργώνουν βαθιά εκείνη την εποχή, ώστε να μπορούν να απαλλαγούν από ζιζάνια και πετρώματα και το έδαφος να μπορεί να καταστεί κατάλληλο (μαλακό, καλά στραγγισμένο και καλά αεριζόμενο) για να καλωσορίσει τους σπόρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζονται τρεις παρεμβάσεις οργώματος, πριν το έδαφος φθάσει σε κατάλληλη κατάσταση.

Ποσότητα Πατατόσπορου ανά στρέμμα – Αριθμός φυτών πατάτας ανά στρέμμα

Potato Seeding Rate per Hectare

Ξεκινάμε με την αγορά του σπόρου πατάτας (πατατόσπορος). Είναι απαραίτητο να αγοράζετε μόνο πιστοποιημένο πατατόσπορο από νόμιμους πωλητές. Περίπου 2 ημέρες πριν από τη φύτευση, ανοίγουμε το σακί και ελέγχουμε προσεκτικά τους κονδύλους. Οι σάπιοι ή υγροί κόνδυλοι πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως. Οι περισσότεροι κόνδυλοι πατάτας έχουν διάμετρο 45-60 mm. Αυτοί οι κόνδυλοι μπορεί να χρειαστεί να κοπούν σε μικρότερα κομμάτια. Οι κόνδυλοι που έχουν διάμετρο 28-35 mm κανονικά δεν χρειάζονται κοπή και μπορούν να φυτευτούν ολόκληροι.
Το κόψιμο των κονδύλων της πατάτας σε μικρότερα κομμάτια είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι αν ακολουθήσετε όλες τις προφυλάξεις υγιεινής, τότε θα καταλήξετε έχοντας έως και τριπλή παραγωγή. Μπορούμε να κόψουμε ένα μεγάλο κόνδυλο σε 3 μικρότερα κομμάτια (το καθένα με τουλάχιστον ένα μάτι) και από κάθε κομμάτι θα προκύψει κανονικά ένα φυτό. Αν δεν κόβαμε αυτόν τον μεγάλο κόνδυλο σε κομμάτια και προτιμούσαμε να το φυτέψουμε ολόκληρο, αυτός ο κόνδυλος θα παρήγαγε κανονικά μόνο ένα φυτό. Έτσι, η κοπή των μεγάλων σπόρων πατάτας σίγουρα αυξάνει την απόδοση. Ωστόσο, αν υπάρχει μολυσμένος κόνδυλος, με αυτή τη μέθοδο, η ασθένεια θα εξαπλωθεί γρήγορα σε όλους τους κονδύλους μέσω του μαχαιριού ή του ξυραφιού που χρησιμοποιούμε για να κόψουμε τις πατάτες. Έτσι, σε ορισμένες χώρες, από καιρό σε καιρό (όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια παρτίδα πατατόσπορου μπορεί να φέρει π.χ. κάποιον μύκητα), οι γεωπόνοι συμβουλεύουν τους αγρότες να μην κόβουν τους κονδύλους και μάλλον να τις φυτεύουν ολόκληρες. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να βυθίσουμε το μαχαίρι ή τη λεπίδα ξυραφιού σε ένα ισχυρό αντιμικροβιακό διάλυμα μετά την κοπή κάθε κονδύλου (συμβουλευτείτε έναν αδειούχο γεωπόνο).
Η συνιστώμενη ποσότητα σποράς της πατάτας είναι 2 έως 2,5 τόνους ανά εκτάριο, ή 200 με 250 κιλά ανά στρέμμα για τη διάμετρο των κονδύλων 45-60mm. Λάβετε υπόψη ότι 1 τόνος = 1000 kg = 2.200 λίβρες. και 1 εκτάριο = 10 στρέμματα = 10.000 m2. Για μεγέθη κονδύλων 28-35 mm, η συνιστώμενη ποσότητα σποράς πατάτας είναι 1,5 έως 1,8 τόνοι ανά εκτάριο, ή 150 με 180 κιλά ανά στρέμμα. Οι κόνδυλοι πατάτας φυτεύονται μέσω αυτοματοποιημένων μηχανών φύτευσης πατάτας που είναι προσαρτημένες σε τρακτέρ. Αυτά τα μηχανήματα έχουν δυνατότητες πολλαπλών λειτουργιών. Οργώνουν το χωράφι και φυτεύουν τους κονδύλους στο συνιστώμενο βάθος, αφήνοντας το σωστό διάστημα μεταξύ των κονδύλων μέσα στη σειρά και της σωστής απόστασης μεταξύ των σειρών. Η συνιστώμενη απόσταση πάνω στη σειρά είναι 10-15 ίντσες (25-38cm), ενώ η απόσταση μεταξύ των σειρών κυμαίνεται από 28 έως 36 ίντσες (70-90cm). Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, θα έχουμε πληθυσμό φυτών που κυμαίνεται από 25.000 έως 60.000 φυτά ανά εκτάριο, ή 2500 έως 6000 φυτά ανά στρέμμα.
Μπορούμε να υπολογίσουμε την απόσταση μεταξύ των γραμμών ώστε να έχουμε τον επιθυμητό πληθυσμό φυτών, χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εξίσωση:
100.000 / ΡΡ * RW = SS,
όπου PP = πληθυσμός φυτών (σε χιλιάδες φυτά ανά εκτάριο)
RW = Πλάτος γραμμής σε cm
SS = Απόσταση σπόρου από σπόρο σε σειρά σε cm. (Πηγή: Πανεπιστήμιο του Cambridge)
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να έχουμε 55.000 φυτά ανά εκτάριο (5.500 φυτά ανά στρέμμα) και το πλάτος της γραμμής μας είναι 90cm. Σε αυτή την περίπτωση, επιλύουμε την εξίσωση SS = 100.000 / 55 * 90 = 20,2 cm. Έτσι, πρέπει να τοποθετήσουμε τους κονδύλους μέσα στη σειρά σε απόσταση 20,2 cm για να έχουμε πληθυσμό φυτών 55.000 φυτών ανά εκτάριο.

Λίπανση Πατάτας – Τι λίπασμα θέλει η πατάτα

Potato Fertilizer Requirements


Πώς να λιπάνετε τα φυτά πατάτας – Συνηθισμένα προγράμματα λίπανσης πατάτας


Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να λάβετε υπόψη την κατάσταση του εδάφους του χωραφιού σας μέσω εξαμηνιαίων ή ετήσιων εδαφολογικών ελέγχων, προτού εφαρμόσετε οποιαδήποτε μέθοδο λίπανσης. Κάθε χωράφι είναι ξεχωριστό και μοναδικό, με μοναδικές ανάγκες και κανένας δεν μπορεί να σας συμβουλεύσει σε μεθόδους λίπανσης  χωρίς να λάβει υπόψη τα δεδομένα των εδαφολογικών ελέγχων, την ανάλυση ιστών και το ιστορικό καλλιεργειών του χωραφιού σας. Ωστόσο, θα αναφέρουμε τα πιο συνηθισμένα προγράμματα λίπανσης πατάτας, που χρησιμοποιούνται από σημαντικό αριθμό αγροτών σε παγκόσμια κλίμακα.
Τα φυτά πατάτας γενικά απαιτούν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών για να παράγουν μια αποδεκτή παραγωγή. Στις μέρες μας οι επαγγελματίες αγρότες κάνουν από 0 έως 5 εφαρμογές λιπασμάτων σε όλη την περίοδο ανάπτυξης των φυτών, που διαρκεί 3 με 4 μήνες. Οι περισσότεροι αγρότες εφαρμόζουν ένα λίπασμα άζωτο-φωσφόρο- κάλιο 15-15-15 ταυτόχρονα με τη φύτευση (μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα εδάφους στις περισσότερες μηχανές φύτευσης πατάτας). Αυτή ονομάζεται βασική λίπανση πατάτας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε εδάφη όπου καλλιεργήθηκαν λαχανικά κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Το κάλιο στο Ν-Ρ-Κ 15-15-15 διεγείρει την ανάπτυξη ισχυρών στελεχών και παρέχει αντοχή σε ασθένειες και παράσιτα αυξάνοντας το πάχος των εξωτερικών κυτταρικών τοιχωμάτων.
Κατά κανόνα, τα φυτά πατάτας έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε άζωτο (Ν-Ρ-Κ 34-0-0) κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών (όταν αναπτύσσεται γρήγορα το φυλλώδες τμήμα του φυτού). Από τον δεύτερο μήνα έως και περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, τα φυτά χρειάζονται περισσότερο κάλιο (12-12-17 ή 14-7-21) για να δημιουργήσουν καλά σχηματισμένες πατάτες. Επιπρόσθετα, πολλοί αγρότες συχνά προσθέτουν διαφυλλικά λιπάσματα κατά τη διάρκεια του δεύτερου ή του τρίτου μήνα, ειδικά όταν τα φυτά πατάτας τους έχουν διαγνωστεί με έλλειψη κάποιων ιχνοστοιχείων.
Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα λίπανσης της πατάτας περιλαμβάνει 4 μεγάλες εφαρμογές, εκτός από την προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς 2 μήνες πριν από τη φύτευση: 30 ημέρες μετά τη φύτευση προσθέτουμε 0,2 τόνους 20-20-20 ανά εκτάριο (20 κιλά το στρέμμα). 55 ημέρες από τη φύτευση, προσθέτουμε 0,5 τόνους 14-7-21 + 2MgO ανά εκτάριο (50 κιλά το στρέμμα). 65 ημέρες από τη φύτευση, προσθέτουμε 0,5 τόνους 14-7-21 + 2MgO ανά εκτάριο (50 κιλά το στρέμμα). Τέλος, 80-90 ημέρες από τη φύτευση (ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας), προσθέτουμε πάλι 0,5 τόνους 14-7-21 + 2MgO ανά εκτάριο (50 κιλά το στρέμμα). Λάβετε υπόψη ότι 1 τόνος = 1000 kg = 2.200 λίβρες. και 1 εκτάριο = 10 στρέμματα  = 10.000 m2.
Ένα άλλο συνηθισμένο πρόγραμμα λίπανσης περιλαμβάνει 4 μεγάλες εφαρμογές, την πρώτη ταυτόχρονα με τη φύτευση και τις άλλες 3 κάθε 25-28 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος λίπανσης, οι αγρότες εφαρμόζουν εναλλακτικά 0,5 τόνους 12-12-17 + 2MgO ανά εκτάριο (50 κιλά ανά στρέμμα) και 0,5 τόνους K2O ανά εκτάριο (50 κιλά ανά στρέμμα).
Τέλος, ορισμένοι αγρότες προσθέτουν (κυρίως διαφυλλικά) βιοδιεγέρτες, ουσίες που βελτιώνουν την ανθοφορία και το σχηματισμό των κονδύλων, προάγουν την παραγωγή και βοηθούν τα φυτά να ξεπεράσουν διάφορες καταστάσεις στρες.
Ωστόσο, αυτά είναι απλώς κάποια συνηθισμένα προγράμματα λίπανσης, και δεν πρέπει να τα ακολουθείτε χωρίς να κάνετε τη δική σας έρευνα. Κάθε έδαφος είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ο έλεγχος των θρεπτικών συστατικών του εδάφους και του pH είναι ζωτικής σημασίας πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου λίπανσης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον τοπικό σας αδειούχο γεωπόνο.

Άρδευση Πατάτας – Τι Πότισμα χρειάζεται η Πατάτα

Potato Water Requirements

Πώς να ποτίσετε τα φυτά πατάτας – Υδατικές Απαιτήσεις πατάτας

Τα συστήματα άρδευσης που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην καλλιέργεια της πατάτας είναι η άρδευση με στάγδην (μεγάλης έντασης εργασίας), άρδευση με αυλάκια και η τεχνητή βροχή.
Σύμφωνα με τον FAO, για υψηλές αποδόσεις, οι απαιτήσεις σε νερό για μια καλλιέργεια πατάτας 120 ημερών είναι 500 έως 700 mm, ανάλογα φυσικά με το κλίμα και το ρυθμό εξάτμισης του νερού. Οι ανάγκες σε νερό των φυτών πατάτας είναι γενικά μικρότερες κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού και σταδιακά αυξάνονται κατά την ωρίμανση και τα μεταγενέστερα στάδια ανάπτυξης των κονδύλων. Για χειμερινή καλλιέργεια, πολλοί αγρότες αρδεύουν έως και δύο φορές την εβδομάδα (ανάλογα με τις βροχοπτώσεις), ενώ κατά την ξηρασία αρδεύουν πιο συχνά. Σε αμμώδη εδάφη, οι αγρότες πρέπει να ποτίζουν συχνότερα από ό, τι σε βαριά εδάφη. Είναι σημαντικό το έδαφος να παραμένει υγρό ανά πάσα στιγμή. Για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων, το συνολικό διαθέσιμο νερό στο έδαφος δεν πρέπει να πέσει κάτω από 30 έως 50%. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι η υπερβολική άρδευση οδηγεί σε διάβρωση, ευαισθησία σε ασθένειες, απώλεια νερού, επιπλέον κόστος ενέργειας για άντληση, έκπλυση αζώτου και γενικά μειωμένες αποδόσεις. Από την άλλη πλευρά, τα φυτά που υποβάλλονται σε υδατικό στρες είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες.

Απόδοση της Καλλιέργειας Πατάτας




Συγκομιδή και αποθήκευση πατάτας – Απόδοση πατάτας ανά στρέμμα

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική προ της συγκομιδής πατάτας ονομάζεται «killing», δηλαδή “σκότωμα”. Πολλοί αγρότες «σκοτώνουν» τα φυτά πατάτας σταματώντας κάθε είδους άρδευση, με μηχανικά μέσα ή / και ψεκάζοντας χημικά. Κατά συνέπεια κυριολεκτικά σκοτώνουν το ανώτερο μέρος των φυτών. Μετά τη θανάτωση των φυτών, αφήνουν τις πατάτες στο έδαφος για άλλες 10-14 ημέρες μέχρι τη συγκομιδή. Με αυτό τον τρόπο, η επιδερμίδα της πατάτας γίνεται παχιά και σκληρή, κάτι που προτιμάται από ορισμένες αγορές για διάφορους λόγους (οι πατάτες μπορούν να μεταφερθούν με μικρότερο κίνδυνο μώλωπα κλπ.).
2,5 έως 4 μήνες μετά τη φύτευση, οι πατάτες είναι έτοιμες για συγκομιδή. Οι πατάτες συλλέγονται μέσω σύγχρονων μηχανών συγκομιδής που είναι προσαρτημένες σε τρακτέρ ή μπορεί να είναι αυτόνομες. Οι μηχανές καταστρέφουν τα φυτά πατάτας και σκάβοντας ανυψώνουν τις πατάτες από το χωράφι, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κόσκινα. Το χώμα, οι βρωμιές, οι πέτρες αλλά και οι πατάτες μεταφέρονται σε μια σειρά από κόσκινα και οι πατάτες τελικά διαχωρίζονται από τα ξένα υλικά.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους καλλιέργειας πατάτας, μια καλή απόδοση θα ήταν 25 τόνοι ανά εκτάριο ή 2,5 τόνοι ανά στρέμμα. Οι έμπειροι αγρότες μετά από χρόνια πρακτικής μπορούν να επιτύχουν αποδόσεις από 40 έως 70 τόνους ανά εκτάριο ή από 4 έως 7 τόνους ανά στρέμμα. Λάβετε υπόψη ότι 1 τόνος = 1000 kg = 2.200 λίβρες και 1 εκτάριο = 10 στρέμματα = 10.000 τετραγωνικά μέτρα.
Μετά τη συγκομιδή, οι πατάτες αποθηκεύονται σε δροσερό αλλά όχι παγωμένο (40 ° F / 4.4 ° C) σκοτεινό, υγρό μέρος. Οι πατάτες μπορούν γενικά να αποθηκευτούν για αρκετούς μήνες υπό κατάλληλες συνθήκες. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές αποθηκεύουν τις πατάτες τους σε τεράστια κτίρια ειδικά κατασκευασμένα για την αποθήκευση πατάτας. Ειδικά συστήματα κυκλοφορίας αέρα διατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στο σωρό.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με την Πατάτα


Potato Plant Info & Uses

Πότε φυτεύονται οι πατάτες;

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τον τελευταίο παγετό (Φεβρουάριος-Απρίλιος ανάλογα με την περιοχή). Εναλλακτικά, μπορείτε να φυτέψουμε  το καλοκαίρι (Ιούλιος – αρχές Αυγούστου).

Πόσο βαθιά φυτεύονται πατάτες;

4-6 ίντσες (10-15 εκατοστά) βαθιά, αλλά στη συνέχεια πρέπει να δημιουργήσουμε ανάχωμα.

Κατά μέσον όρο, πόσα φυτά πατάτας θα τοποθετήσουμε σε ένα στρέμμα;

Από 2.500 έως 6.000 φυτά ανά στρέμμα. Φυσικά, μπορείτε να φυτέψετε όσα φυτά θέλετε, αλλά δεν εκμεταλλεύεστε επαρκώς το χωράφι σας εάν φυτέψετε λιγότερα από 1.500 φυτά ανά στρέμμα.

Πρέπει να φυτέψουμε πατάτες με τα μάτια πάνω ή κάτω;

Δεν έχει σημασία.

Πόσος καιρός χρειάζεται από τη φύτευση έως την συγκομιδή της πατάτας;

Οι πολύ πρώιμες ποικιλίες πατάτας μπορούν να συγκομιστούν 2,5 μήνες από τη φύτευση. Αλλά για την πλειοψηφία των ποικιλιών, χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 4 μήνες (13-18 εβδομάδες) από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή.

Μπορώ να κλαδεύω τα φυτά πατάτας;

Τα φυτά πατάτας δεν χρειάζονται κλάδεμα.

Πόσες πατάτες μπορούμε να συγκομίσουμε από ένα μόνο φυτό πατάτας;

Από 3 έως 25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου